RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

Nokia slår ut håret

Endelig har Nokia laget en mobil som er gøy å bruke. Men av og til stilner latteren.

AMOBIL.NO: Nokias toppmodeller er blitt offer for stadig sterkere konkurranse fra telefoner med operativsystemet Android, og Apples Iphone-modeller.

I år har vi fått høre en mengde ganger at Nokia N8 er telefonen som skal gjenvinne overtaket Nokia pleide å ha.

Nå er den her, og med den kommer en fornyet og åpnet utgave av operativsystemet Symbian. Nokia N8 stiller på papiret med en sjeldent god kombinasjon av funksjoner.

Les hele testen og se video på Amobil.no

Heftig byggekvalitet

Byggekvalitet og skjerm er i absolutt toppklasse. Her er det glass og metall som gjelder, og alt virker særdeles godt sammenskrudd. Telefonen er ikke av de letteste, men den ligger til gjengjeld svært godt i hånden.

Designen er alltid en smakssak, men Nokia N8 har iallfall en form som skiller seg ut. En liten utstikker på baksiden gir rom for kameraoptikk fra Carl Zeiss, en kraftig Xenon-blits og telefonens høyttaler.

Telefonen oppleves som noe smalere enn mange andre trykkskjermtelefoner, men den berøringsfølsomme skjermen er likevel på 3,5 tommer. Dermed er den stor nok til at både video og spill blir engasjerende presentert. AMOLED-teknologien gjør også at det er svært god fargegjengivelse i skjermen.

Oppdaterte menyer

Symbian^3 er Nokias fornyede operativsystem. Mange av nykkene i de eldre utgavene er vekk, og i nyeste utgave har systemet tre startskjermer og mer intuitiv navigasjon mellom menyelementer.

Menysystemet er som regel raskt og det er forholdsvis pent å se til. Vi synes likevel at feltene for småprogrammer på telefonens hjemmeskjermer kunne vært større. Mange av småprogrammene har så lite plass til å presentere informasjon at de ikke blir særlig nyttige.

Til tross for at mye er bedre i Symbian^3 ser vi titt og ofte smånykker. Av og til stopper telefonen opp litt, og det hender at skjermen blir stående på selv om det er lenge siden man brukte telefonen.

Skyhøy morofaktor

Med et svært godt kamera, både for stillbilder og video stiller N8 i utgangspunktet sterkt på multimediafronten. Når dette kombineres med høyoppløst utgang for TV-skjermen i stua, mulighet for tilkobling av store lagringsmedia med filmer og musikk begynner vi å snakke om en heftig underholder.

Videostøtten er god, og man kan i mange tilfeller se nedlastet film man har på PC-en uten å måtte tilpasse den telefonen. Musikkdelen er minst like god, og N8 kommer med et av markedets beste øreplugger.

Til slutt

Med en forholdsvis god e-poststøtte, og støtte for et godt utvalg filformater kan N8 være en grei kompanjong også for krevende brukere. Kalender og andre organiseringsverktøy er av det avanserte slaget, og lydkvaliteten under samtale er absolutt godkjent.

Alt i alt står vi igjen med en underholder av rang som ikke svikter på noen vesentlige punkter. Mest trekk får N8 for den svake nettleseren og måten Nokia har organisert hjemmeskjermene.

Det går lenge mellom hver gang vi ser såpass store skritt fremover på funksjonalitet som det Nokia N8 representerer, og i dag har Nokias toppmodell svært få konkurrenter for de som trenger funksjonaliteten den har å tilby.

 

Les også: Test av Apple Iphone 4

Les også: Test av Samsung Galaxy S

Les også: Denne mobilen er litt norsk

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere