*Nettavisen* Nyheter.

Nomestien i det blå

Denne gangveien fra Oppsal senter mot Vetlandsveien har foreløpig ikke noe navn. Om den blir hetende Nomestien er uvisst, kanskje blir det navnekonkurranse? Foto: Alle foto: Nina Schyberg Olsen

Østensjø BU går imot navnebytte på nederste del av Jørnsløkkveien. Gangveien rundt samfunnshuset vil de gjerne navnsette, men ikke nødvendigvis med Nomestien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Merete Mølbach mener det er feil å fjerne eksisterende veinavn, og nevnte flere navnløse alternativer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Odd Herman Uglem i Østensjø Kunstforening mener Nomestien må gå fordi Nomes hus.

ØSTENSJØ: Sist mandag var Østensjø kunstforenings forslag om å hedre oppsalkunstneren Sigurd Nome med en egen vei igjen til behandling hos Østensjø bydelsutvalg (BU).

LES OGSÅ: Vil hedre lokal kunstner og Nome får egen sti

BU har tidligere sagt ja til å navnsette strekningen fra Oppsal senter forbi samfunnshuset, over Vetlandsveien og opp til Kampheimveien med Nomestien.

Etter en runde innom byråkratene i Rådhuset kom saken imidlertid i retur, med beskjed om at instruksene for navnsetting og endring av veinavn ikke var oppfylt.

Den første delen av strekningen er navnløs, mens den øverste delen som går forbi Nomes hus i dag heter Jørnsløkkveien. Rådhuset mener kravet om at eksisterende veinavn er til betydelig praktisk ulempe ikke er oppfylt, noe som støttes av bydelsdirektøren i Østensjø.

Ikke klokt

Mandag 13. september var saken først tema i åpen halvtime, der lokalbeboer Merete Mølbach grep mikrofonen og advarte mot å bytte ut eksisterende veinavn.

– En bit av hjertet mitt forsvant da Velhusveien ble til Helge Sollies vei. Det er ikke klokt å fjerne noen navn til fordel for andre - det kan bli en vane, sa Mølbach engasjert.

– Å måtte lage argumenter for å få endret navnet er ikke til Nomes ære, heller ikke å fortrenge et annet navn, fortsatte hun.

– Jeg synes ikke Nomestien hedrer Nome. Fullt navn bør være med, og øvre del av strekningen er ingen sti, men består av trapp, grus og asfalt, påpekte Mølbach.

Hun foreslo flere navnløse gangveier i området som alternativer.

– Dere må gjerne hedre Sigurd Nome, men det er ikke nødvendig å la det gå utover eksisterende veinavn. Neste gang noen vil hedre en person, hvilken vei skal man ta da? sa Mølbach.

– Mitt forslag er Sigurd Nomes vei og gjerne Nometrappa, men ikke ta bort gamle veinavn!

Mulig navnekonkurranse

Da BU behandlet saken, mente Per Nygaard (SV) at det etter de nyeste innspillene ville være uklokt å bestemme at den navnløse stien ved senteret/samfunnshuset uten videre skal hete Nomestien, og at man burde spørre lokalbefolkningen om deres synspunkter, gjerne ved en navnekonkurranse.

Det enstemmige vedtaket ble at BU støtter bydelsdirektøren i man ikke endrer navn på nedre del av Jørnsløkkveien.

Saken om navnsetting av den navnløse stien sendes til bydelens byutviklings-, miljø- og kulturkomite for videre behandling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.