*Nettavisen* Nyheter.

Nordbergslam rett ut i naturen

BORGESTADBEKKEN:Flere tilfeller av slamutslipp på Nordberg - her fra Borgestadbekken. Foto: Uglån

Jordvarme er miljøvennlig, men ikke at borefirmaer bare slipper slammet rett ut i naturen. På Nordberg er flere hendelser innrapportert.

Klikk på bildet for å forstørre.

SLAM: Slam på bunn av bekken. Foto: Utlån

NORDBERG: Senest i forrige uke skjedde utslipp i området, blant annet rett i Borgestadbekken. Etter å ha blitt varslet, dro Vann- og avløpsetaten til eneboligeiendommen, men da var boringen stoppet. Firmaet skyldte på sprukket slange til oppsamlingstanken, en tank som forøvrig ikke var der lenger.

– Men vi så at det var spor etter tank på stedet. Uhell kan skje, og dette firmaet har vi ikke registrert utslippssaker på tidligere, sier overingeniør Vivi Paulsen i etaten.

– Men firmaene skal også ha en «plan B» hvis noe av utstyret går i stykker eller lignende, slik at det uansett ikke blir slamutslipp.

Det har også vært andre slike tilfeller i samme området, men fra forskjellige borefirmaer.

Til Fylkesmannen

– Vi rapporterer alle slike hendelser til Fylkesmannen, som er forurensningsmyndighet for større anleggsvirksomhet, og vi tar også kontakt med ledelsen i borefirmaene, og veileder i forhold til hva slags regler som gjelder ved boring og slam, sier Paulsen.

Det er ikke noen søknadsprosess for å få bore etter jordvarme, strengt tatt kan hvem som helst sette i gang. Det er kun installasjonen av energibrønnen som er søknadspliktig.

– Men vi jobber nå for å få til at alle borefirmaer skal melde fra til Vann- og avløpsetaten i forkant av brønnboring. Det er vikitg for oss å ha kontroll på boreaktiviteten i Oslo, slik at firmaene ikke bare tar seg til rette og slipper ut slam på rørnettet vårt. Dette er forbudt.

– Det er borefirmaene sitt ansvar at jobben blir gjort slik at det ikke blir utslipp av slam. Men det må jo også være i boligeiernes interesse at slike utslipp ikke skjer, sier Paulsen

Slammet dreper

Ifølge etaten er det hittil i år innrapportert fem hendelser med utslipp av boreslam til vassdrag i Osloområdet, og det er bare de hendelsene etaten får vite om. Men det skjer også slamutslipp fra «vanlige» byggeplasser, i fjor ble hele 14 slike hendelser registrert hos etaten.

Slammet i seg selv er ikke spesielt farlig leler giftig, men når det kommer eksempelvis ut i bekker osv, legger det seg på bunnen og gir oksygenmangel som dreper alt liv. Og så etter kanskje et regnskyll, flytter slammet seg videre og dreper enda mer liv lenger nede i bekken.

600.000 i bot

Og det kan bli dyrt å prøve å spare penger på borevirksomheten. I høst ble et borefirma “tatt på fersken” i Vestre Aker, og må i henhold til tingrettsdom betale 600.000,- for utslippet. .

– Dette borefirmaet har flere ganger brutt utslippsreglene og bare latt boreslammet renne ut i vassdrag. Til slutt politianmeldte vi firmaet, forteller Paulsen.

Dommen er også anket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag