*Nettavisen* Nyheter.

Nordeng+Røa=sant!

Jarle Johansen fører Nordeng-tradisjonene videre på Røa, med god hjelp fra andre i familien. Foto: Fredrik Eckhoff

Helge Nordeng startet skreddervirksomheten i et tømmerhus på Røa i 1946. Det skulle bli starten på Nordeng-eventyret som styres videre med stø hånd av datteren Tone og hennes mann Jarle Johansen.

RØA: Du kan spørre hvem som helst på Røa om de kjenner Nordeng-navnet, og de vil si: "Naturligvis!"

I kontoret over Nordeng-butikken møter vi daglig leder Jarle Johansen. På veggen henger et bilde i sort/hvitt: En ung Helge Nordeng vandrende mot en stor og flott, hvitt trevilla. Bildet er fra en gang før krigen.

Røa-historie

Det var en spesiell følelse å se det gamle huset forsvinne i 2005, sier Jarle. Det lå like bak bygningen som i dag huser butikken og ble satt opp i 1912. Det var Helge Nordengs foreldre, Halvor og Hanna Amalie (født Olsen), som etablerte seg her, på en stor tomt som ble skilt ut fra Røed gård. Her fikk de fire barn, den yngste av dem var Helge, som ble født i 1917.

Halvor var skredder av den omreisende sorten, i tillegg til at familien drev gårdsbruket på Røa.

Helge var den eneste som fulgte i sin fars fotspor og ble skredder, forteller Jarle. Hans tre eldre søsken ble alle lærere, og det er ikke få i området som kan tenke tilbake på en skoletid preget av en Nordeng.

Halvor døde i 1937 og Hanna Amalie i 1941. Da krigen kom, tjenestegjorde alle de tre lærerne rundt omkring i landet, mens Helge drev gårdsbruket på Røa.

Men det var jo skredder han ville bli, og allerede i 1946 fikk Helge satt opp et tømmerhus ut mot Vækerøveien, der han startet Nordeng Ekvipering, en virksomhet som ganske raskt vokste med flere ansatte.

Han hadde flere skreddere hos seg, i hvert fall fem-seks, og han solgte dessuten tekstiler ved siden av, sier Jarle.

Helge søkte ikke så langt utenfor sitt interesseområde for å finne seg en kone. På Grünerløkka drev Gudveig Ludvigsen egen butikk med barneklær, og i 1952 giftet deg seg. Gudveig ble raskt involvert i butikken på Røa.

Fortettingspress

Etter krigen kom det ene huset etter det andre på Røa, og det ble stadig vanskeligere å forsvare gårdsdrift og store jorder og enger mellom småbrukene.

Det var et visst press fra kommunen om å bygge ut. Det kom krav om fortetting. De fire søsknene Nordeng satset og bygget disse blokkene, sier Jarle og peker på Austliveien 1 og 2 og Vækerøveien 195.

De nye lokalene betydde også en ny og spennende tid for Nordeng-butikken. Det gamle tømmerhuset forsvant... Det vil si, det ble slett ikke revet, men flyttet.

Ja, det ble solgt og er i dag et bolighus på Fjellhamar. Vi ble tipset om huset da vi feiret 50-årsjubileet. Det var morsomt å se det. Vi kjente det igjen, selv om det var modernisert, sier Jarle.

Moderne butikk

Den unge Jarle hadde ingen planer om å havne i klesbransjen, der han vokste opp på Haslum i Bærum.

Jeg gikk på tømrerlinje på Sogn og tenkte på å bli noe innen bygningsingeniørfaget, sier Jarle.

Men så hadde det seg slik at han ble kjent med Helge Nordengs datter Tone, og brått ble det handelsskole i stedet.

Tone har jo jobbet her i butikken siden hun kunne gå, smiler Jarle. Hun gikk mannekeng i vinduene her allerede som baby!

Vi bestemte oss for å satse på butikken. Hadde vi ikke gjort det, ville den nok blitt solgt etter hvert, sier Jarle, som i en periode gikk i lære hos Dobloug i Dronningens gate.

Både svigermor og svigerfar var fornøyde da de så at det de hadde bygget opp selv, ble drevet videre av familien, sier han.

Nordeng-butikken som i mange år hadde vært på 60-70 kvadrat, ble utvidet raskt.

Vi utvidet til det som i dag er herreavdelingen. I 1987 sto den nye butikken klar, og da utvidet vi med både barne- og dameklær, i tillegg til en utstyrsavdeling. Vi ble en ordentlig manufakturforretning med alt fra knappenåler til klær, forteller Jarle.

Året før hadde Helge Nordeng gått bort. Selv om det er mer enn 20 år siden, er det stadig stamkunder som snakker om Helge.

Det er mange kunder som husker min svigerfar, hans lune humor og at han var så omsorgsfull. Også er det mange som husker søsknene hans, det er utrolig mange som har hatt dem som lærere. Vi hører stadig Nordeng-historier, smiler Jarle.

Nåtid og fremtid

Boligprosjektet Røa Have sto ferdig i 2007, boligprosjektet i Vækerøveien vegg i vegg med 50-tallsblokken som i alle disse årene har huset Nordeng-butikken. Nordeng-familiens eiendomsfirma Røa Centrum AS solgte unna plass til hele 66 leiligheter og tre butikklokaler, der Nordengs dameavdeling huser ett av disse.

Jarle syns det har vært spennende med mer butikkplass, men har en drøm om at butikken igjen skal samles under ett tak.

For at det skal skje, må det bygges nytt. Jarle forteller at det er planer om å rive hele det gamle kvartelet på hjørnet Austliveien/Vækerøveien, og at det var en av grunnene til at Posten nylig flyttet ut.

Ja, Posten ønsket nok å tenke lenger frem i tid, sier han. Men det vil nok gå i hvert fall fem år før vi river, vi må få til noen løsninger.

Planene inkluderer også utviklingen av Røa torg, som også eies av Nordeng-familien.

Hvordan har butikken merket det siste års krisetider?

Det har gått ganske greit så langt, men vi har også merket at folk har vært litt forsiktige det siste året. Det svinger fortsatt opp og ned, sier Jarle.

Fortsatt i familien

Bak kassen i butikken står sønnen Rikard når vi er på besøk. Med Varehandelens høyskole bak seg, har eplet ikke falt langt fra stammen.

Og med broren Håvard som er blitt håndverker, må man kunne si at far Jarles talenter er blitt ført videre.

Vi syns jo det er morsomt at Rikard ønsker å føre butikken videre. Vi har ikke lagt noe press på ham, det er selvvalgt, mener Jarle.

Dermed kan familien fortsette jobbe videre med drømmen om å etablere ny og stor Nordeng-butikk i nye lokaler en dag.

Kanskje vi utvider spekteret også, hvem vet, smiler Jarle, som har tro på Røa som handelssentrum.

Det har vært veldig positivt med mange nyetableringer her de siste årene. Jeg ser stadig nye ansikter i butikken, sier Jarle, som heter Johansen til etternavn, men som føler seg like mye som en Nordeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.