Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn på gangen

Gutta på gangen startet som oppvarmingsband en gang i 2002. Der opplevde de å få mer publikum enn selve hovedbandet.

LINDEBERG: – Alle kom for å høre oss. Vi stjal showet og deretter har vi spilt videre, sier Roger Bruvang.

Stemmen hans er langt fra innbilsk. Tvert i mot virker det som om både han og resten av bandet (Lasse Wallace og Patrik Hauger) har føttene godt plassert på bakken. Musikeren mener at deres aller største styrke som band, er den nærheten og kommunikasjonen de klarer å få til med publikum.

– Vi er der for å lage show og inspirere publikum til å synge med til våre låter. Vi er opptatt av å holde en god dialog med publikum, og la dem føle at de er en del av selve konserten. Det som irriterer oss med andre band er den selvhøytideligheten som prippen rocker, forteller Roger.

Han oppmuntrer heller til å være litt glad og ha litt glede med det man gjør, så vinner man folk direkte på det.

– Vær jovial. Det er det som er greia, sier trønderen fra Lindeberg.

Favoritthobby

Da han var barn møtte Lindebergmannen bandkollega Lasse gjennom Furuset ishockeyklubb. I mellomtiden begynte de også å fatte interesse for gitarspill og sang. Dette viste seg etter hvert å bli en solid hobby. Gutta la derfor opp som hockeyspillere i 18-19-års alderen, og startet så smått som festgitarister.

– Vi skrev egenkomponerte låter om nærmiljøet, venner og temaer som opptok oss. Det ble en slags musikalsk dagbok. Vi er inspirert av hip-hopens fremtoning og måten å beskrive hverdag og verden rundt seg på, sier Roger.

Intensjonen deres var egentlig å starte et rockeband, men på grunn av manglende bandmedlemmer og en viss utålmodighet, utviklet de sin egen musikkstil.

– Her snakker vi om kreativitet uten rekkevidde, sier Roger.

Med inspirasjon fra norske hip-hop artister og en god porsjon selv-ironi mener Gutta på gangen å ha en sjanger utenom det vanlige.

– Alt sammen er ikledd fengende akustisk rock med innslag av tunge beats, trekkspill, munnspill og piano, forteller han. Eventbandet blir også inspirert av den klassiske rocken, som Guns’ n roses, Bon jovi og Scorpions. Lasse og jeg har vært svorne Kent fans lenge før Kent ble kjent, informerer han.

Skikkelig norsk

Gutta på gangen synger også coverlåter, for eksempel når de spiller på firmafester. Da går det stort sett i Åge Aleksandersen, Postgirobygget og annen kjent norsk 90-talls pop-rock.

– Jeg synes det er viktig å dyrke og bruke det norske språket. Da er det også lettere å kommunisere med publikum. Publikumskontakt er viktig. Det første vi gjør på en konsert er å få folk til å føle seg som en del av konserten, ved å lage liv og senke skuldra. Vi er uhøytidelige, fleiper og har mye humor, beretter 29-åringen.

For Gutta på gangen er selve ”performance-kunsten” en del av opplegget deres. Dette har også generert mange spillejobber. De har faste spilleoppdrag og vokser på jungeltelegrafen.

– Vi er et liveband med enkle låter, som setter seg på hjernen. Vi prøver å ha humor uten å tape ansikt. Vi finner et balansepunkt der, sier han videre og avkrefter at man må være «dritings» for å høre på dem.

Opp, opp!

Roger trekker fram låta ”Gammal svak dement”, som en av sine favoritter. Den spilte gutta på en utendørs midtsommerfest i Sverige for en rekke år siden. Der var også produsenten i svensk tv4, som spurte om de ville komme til studioet hans i Arvika, og spille inn sangen.

– Det var et proft studio. Dette var jævla stas. Vi brukte det primært til å promotere oss videre. Siden den gang har vi kjøpt eget anlegg og bygd på videre, forteller Roger.

Han er slettes ikke «gammal, svak og dement». Tvert i mot kan han se seg fornøyd med vel overstått festival, med alt det inneholder. Neste år står han forhåpentligvis på scenen igjen med «gutta sine»...

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet