RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DØD SNØ: Nordnorsk film på er offensiven, anført av finnmarkgrøsseren "Død Snø". 
Finnmarksgrøsser
DØD SNØ: Nordnorsk film på er offensiven, anført av finnmarkgrøsseren "Død Snø". Finnmarksgrøsser

Nordnorsk filmoffensiv

"Nord" er bare fornavnet i den norske filmvåren.

For ikke før har Tommy Wirkola hatt premiere på sin finnmarksgrøsser "Død snø" 9. januar, før Tromsø International Film Festival (TIFF) braker løs uka etter.

Her blir "Jernanger" åpningsfilm. Og til tross for at både handlingen og regissør Pål Jackman er basert i Stavanger, går TIFF-sjef Martha Otte offensivt ut:

"Jernanger" er nordnorsk, hevder hun.

Jeg er ikke i tvil Jackman er skap-nordlending. Filmen hans har en nordnorsk sjel, og bare se på rollelista: Bjørn Sundquist, Nils Utsi, Mary Sarre, Ailo Gaup. Pål Sverre Valheim Hagen har vært to år ved Hålogaland teater, så han er òg kjent med omgivelsene.

Energifylt

"Jernanger" er oppkalt etter holken hvor Sundquists rollefigur Eivind bor og driver kafé. Den har ligget til kai i 30 år, omtrent like lenge som vår mann har preget Kino-Norge.

I flere intervjuer har Sundquist omtalt opptaksfasen som sin "beste tid" i bransjen. Slikt er smittefarlig, forteller motspiller Valheim Hagen.

Det er alltid en nerve i det Bjørn gjør. Han har et genuint ønske om å nå gjennom med alle karakterene sine. Men det er helt tydelig at han har hatt en spesiell glede knyttet til dette prosjektet. Det har gitt ham energi, noe som igjen har tilført energi til oss andre som har vært med.

Kjærlighet

Valheim Hagen, som fikk sitt gjennombrudd i fjor med Erik Poppes "De usynlige", spiller Kris, en ung fyr som strir med kjærligheten. Han legger ikke skjul på at det fristet å bli instruert av Jackman. Sistnevnte representerte et vannskille med debuten "Detektor" i 2000.

For min generasjon skjedde det noe der. Jeg tør nesten påstå at moderne norsk film startet med "Detektor", sier Valheim Hagen, spent på hvordan "Jernanger" vil slå an.

Det er en veldig sår historie, samtidig som det er en komedie. Selv om den ikke er smal i seg selv, er den iallfall annerledes. Det er en ganske rar og skranglete film. Det var en veldig kaotisk innspilling, fortsetter han lattermildt.

Gjengangere

Studerer vi 2009-programmet videre, er flere gamle kjenninger i sving. "Appelsinpiken" (27. februar) og "Yatzy" (27. mars) er for eksempel basert på Jostein Gaarders og Harald Rosenløw Eegs respektive romaner, mens Kristoffer Joner leder an i Pål Øies "Skjult" (3. april).

Filmvåren er likevel spekket med nytt talent. Vi får både debuterende regissører og friske ansikter på lerretet, innvender Otte, med blant annet Matias Armand Jordals "Sammen" (23. januar) i tankene.

Valheim Hagen holder ikke minst en knapp på "Nord" (6. februar), fordi kompisen Anders Baasmo Christiansen sitter i førersetet der. Otte slutter seg til av opplagte grunner.

"Nord" er spilt inn i nord, og handler om nord, påpeker hun.
Det er blitt en vakker og sår film akkurat som landsdelen.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere