*Nettavisen* Nyheter.

Nordre Aker-kvinnene lever lengst

Nordre Aker- kvinnene topper statistikken for forventet levealder med 83 år. Ikke rart vi lever lenge her på Nordberghjemmet, sier Elin Jørgensen (90).

Nordberg: Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser klare geografiske forskjeller i levealder for kvinner og menn, mellom bydeler i Oslo. Sammen med Ullern-kvinnene, kommer Nordre-Aker-damene best ut.

Feiret 90 år


Elin Jørgensen har bodd mange år i bydelen. Nå er hun beboer på Nordberghjemmet. Forrige mandag feiret hun 90-årsdag. Elin kan fortelle at hun ikke har gjort noe spesielt for å bli så gammel.
Jeg har levd et normalt, og til tider strevsomt liv. Nå har jeg bodd på Nordberghjemmet i mer enn 10 år - dette er et godt sted å være. Jeg trives så godt her, og kanskje det er grunnen til at jeg er blitt så gammel som jeg er, ler Elin.
Flere av bursdagsgjestene er fra foreningen "Nordberghjemmets venner". De kan fortelle at Elin er en av hjemmets tre æresmedlemmer.
Før jeg ble beboer, var jeg fast på dagsenteret her. Jeg har alltid vært glad i å reise, og vi har hatt mange fine turer sammen herfra. Blant annet til Solgården i Spania, København og Kiel, sier 90-års jubilanten, som helt siden jul har gledet seg til noe spesielt i forbindelse med feiringen.
Noe av det beste jeg vet er waleskringle og det skal vi servere i dag, sier Elin.

Nordberg- beboere blir 88,5 år

Elin Jørgensen er med på å trekke opp gjennomsnittsalderen for Nordre Aker-kvinnene. Likevel er Elin ikke den eldste på Nordberghjemmet. Avdelingsleder Liv Gramstad kan fortelle at flere andre kvinnelige beboere har passert 100 år. Gjennomsnittlig levealder på beboerne sprenger SSBs tall.
Beboere her har en gjennomsnittlig levealder på hele 88,5 år, sier Gramstad.
SSB kan fortelle at forventet levealder for både menn og kvinner har økt i løpet av de siste 15 årene for hele landet. Økt levelader skyldes mest redusert dødelighet blant eldre, men lavere spedbarnsdødelighet bidrar også. I Oslo øker levealderen mest for menn, og forskjellene mellom Oslo øst og Oslo vest har blitt større. For eksempel lever menn i vest 7,3 år lenger enn menn i øst. Kvinner i vest lever 4.7 år lenger i forhold til sine medsøstre i Oslo øst.

Menns levealder øker mest

En Nordre Aker-mann kan forvente å leve i 79,5 år tre og ett halvt år kortere enn en kvinne fra samme bydel. Likevel er det også høyt oppe på statistikken.
Ifølge SSB har kvinnene alltid hatt høyere levealder enn menn. Blant annet kan det skyldes at menn generelt har vært mer yrkesaktive enn kvinner, og at de har hatt yrker med høyere dødelighet. Likevel øker menns forventete levealder mer enn kvinnenes, slik at forskjellen avtar med årene. For eksempel vil følgene av at flere kvinner enn menn røyker, være med på å føre til en mer lik levealder over tid.
Sammenlikner man fylker, har Oslo en av de laveste forventete levealdre, både når det gjelder menn og kvinner, med 76 år for menn og 81 år for kvinner i gjennomsnitt. Bare menn i Finnmark har kortere forventet levealder enn menn i Oslo, kan SSB fortelle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag