RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordre Aker taper på sentralisering

I 1988 fikk bydelene i Oslo desentralisert myndighet innenfor store deler av helse og sosialforvaltningen. Kommunen fikk bedre økonomistyring og reduserte utgiftene på denne sektor med 25 %, samtidig som innbyggerne ga utrykk for at de fikk bedre service. Grunnen var selvfølgelig at bydelene hadde oversikt over tjenestestedene og kunne bruke fleksible løsninger til beste for innbyggerne.

NIBR (Norsk Institutt for By og Regionsforskning) vurderte før sammenslåingen til de nåværende 15 bydelene at oppgavene som var desentralisert var løst på en utmerket måte og bydelene var klare for nye oppgaver.

Byrådet burde tatt konsekvensen av denne erfaringsrapporten og foreslått ytterligere desentralisering av oppgaver til bydelene og på den måten spart langt flere millioner, men byrådet i Oslo ønsker ikke lokaldemokrati, og gjør derfor sitt beste for at bydelene skal mislykkes i sitt arbeid.

Nye steiner rives stadig ut av bydelsutvalgsmuren.

Før hadde vi i bydel Nordre Aker et velfungerende sentralbord. De som ønsket kontakt kunne ringe direkte til bydelsadministrasjonen og bli satt over til rette vedkommende. Nå skal alle ringe 02180 som ikke alltid er like vellykket. For å bedre servicen har vi opprettet en egen beredskap som koster bydelen mer enn 600.000 kroner årlig.

Nå skal ikke lenger fakturaene behandles i bydelen, de skal inn til en fakturasentral som sørger for utbetalig. Dersom noe går galt med utbetalingen er det likevel bydelen som lider de økonomiske tapene. Av den grunn har vi måttet ansette ekstrafolk for 700.000 kroner til å kontrollere at den sentrale fakturasentralen ikke gjør feil.

IKT reformen med sentrale løsninger som tapper kommunen for dataekspertise har til nå kostet bydelen 1,5 millioner kroner, og sannsynligheten for at kostnadene blir enda høyere er stor når de sentrale flausene skal finansieres.

Sist vil jeg nevne den til nå største tragedien byrådet har tvunget gjennom, den sentrale sykehjemsetaten. Da vi forvaltet våre egne sykehjem hadde vi alltid kontroll på at all kapasitet ble utnyttet. Nå opplever vi at sykehjemsetaten ikke klarer å fylle alle sengeplasser, men like fullt blir bydelen rammet økonomisk. I dag betaler vi 600.000 kroner for hver sykehjemsplass i året. Da vi drev sykehjemmene i egen regi hadde vi kostnader på 400.000 kroner. I 2007 beregnet vi en ekstrautgift på 11 millioner kroner til kjøp av plasser i Sykehjemsetaten.

Desentralisering lønner seg!

Ivar Christiansen
Leder for Arbeiderpartiets gruppe i Bydel Nordre Aker

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere