*Nettavisen* Nyheter.

Nordseterhjemmet vil bli Lotte-sykehjem

Institusjonssjef Per Bo Svenson ved Nordseterhjemmet viste byråd Sylvi Listhaug (Frp) rundt på Nordseterhjemmet sist uke. Her er de i det nyoppussede spiserommet i 2. etasje. ALLE FOTO: Aina Moberg

I løpet av uken blir det klart om Nordseterhjemmet blir Oslos tredje Lotte-sykehjem. Konkurransen er knivskarp, og byråd Sylvi Listhaug får et vanskelig valg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fornyes: Nordseterhjemmet ble bygget i 1985, og har i dag to vanlige sykehjemsavdelinger og en skjermet enhet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fant tonen: Sylvi Listhaug avla beboer Rolf Johannessen en kort visitt. 97-åringen fant fort tonen med byråden.

KASTELLET: Pleiehjemmet Lotte er et sykehjem i København som har gjort seg bemerket langt utenfor Danmarks grenser. Her er filosofien at de eldre skal få mulighet til å leve slik de gjorde før de kom på sykehjem.

Full frihet

Beboerne kan stå opp og legge seg når de vil, og har frihet til å gjøre hva de vil når de er våkne.

På det danske Lottehjemmet er kjøkkenet åpent 24 timer slik at man kan ta seg en matbit når man er sulten, vin og øl tilbys ved alle måltider, og cocnac eller likør til kaffen er en selvfølge.

Vanskelig valg

I 2008 ble Fagerborghjemmet plukket ut til å prøve Lottemodellen i Oslo(se egen sak). Ved Manglerudhjemmet er man nå godt i gang med å etablere modellen, og det er satt av penger slik at nok et sykehjem skal få muligheten inneværende år. Det står mellom Nordseterhjemmet, Økern sykehjem og Lilleborghjemmet.

LES OGSÅ: – Fagerborghjemmet er himmelrik

– Et vanskelig valg, og jeg må tenke meg godt om. Det er tre flotte og gode sykehjem med inspirerende ledere, sier sosial- og velferdsbyråd Sylvi Listhaug (FrP).

– Det kan nesten være fristende å bruke loddtrekningsmetoden, smiler hun.

– Uansett gleder jeg meg til å åpne nok et Lotte-sykehjem. Kvalitet og variasjon er utrolig viktig i eldreomsorgen, og Lottehjemmene bidrar til å øke begge deler ved å la de eldre bestemme over sine egne liv. Det er forøvrig satt av to millioner til ytterligere to Lottehjem i Oslo i byrådets budsjettforslag for 2010, forteller hun.

Store planer

Ved Nordseterhjemmet er forhåpningene store.

– Ja, jeg håper det blir oss. Vi kjenner oss igjen i så mye av det Lottemodellen innebærer. Dette vil vi være med på, innrømmer en spent institusjonsleder, Per Bo Svenson.

Sist uke tok han i mot Listhaug og hennes medarbeidere for å overbevise byråden om at hovedstadens tredje Lottesykehjem heter Nordseterhjemmet.

– Men, uansett om vi blir Lottehjem eller ei så har vi en visjon om at Nordseterhjemmet skal være et godt sted å avslutte livet, sier Svenson.

– Vi har store planer for 2010. I tillegg til at vi har fått lege i full stilling og egen kokk, skal vi pusse opp kantinen, korridorer, tak og spisesaler og etablere en sansehage. Sykefraværet blant de ansatte skal ned fra 16 til 10 prosent, forteller Svenson.

– Nordseterhjemmet er i en endringsfase med nye ideer. Vi er på vei til å bli et «lottahem», smiler svensken.

Lang vei å gå

På spørsmål fra byråden om hva han vil bruke pengene til dersom Nordseterhjemmet blir valgt, svarer Svenson:

– Opplæring av ansatte, oppgradering av lokalitetene, bruke mer tid på hver enkelt beboer og gjøre mer for å ta imot de pårørende på en god måte. Det er en lang vei å gå før vi er i mål. Det blir nok en danmarkstur for å besøke og lære av det opprinnelige Lottehjemmet, tror han.

Om et par dager vet Per Bo Svenson om han kan bestille billetter til København.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.