RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordstrand-kunstner: Setter sitt preg på Sigdal


KLAR FOR Å FÅ SIN PLASS: Statuen av Theodor Kittelsen laget av kunstner Tom Berre i Ekebergveien ble fredag 18. mai fraktet til Sigdal og Lauvlia, som er der Theodor Kittelsen bygget og bodde fra 1899
KLAR FOR Å FÅ SIN PLASS: Statuen av Theodor Kittelsen laget av kunstner Tom Berre i Ekebergveien ble fredag 18. mai fraktet til Sigdal og Lauvlia, som er der Theodor Kittelsen bygget og bodde fra 1899 Foto: Foto: Linn Husby
Lokal kunstner på Nordstrand har laget statue av eventyrtegneren Theodor Kittelsen.

NORDSETER: Tom Berre, lokal skulptør på Nordstrand, fikk rundt juletider i fjor i oppdrag å lage to skulpturer som skal stilles ut ved Theodor Kittelsens hjemsted på Lauvlia i Sigdal kommune. Fredag 18. mai ble de fraktet til Lauvlia for montering, og med på lasset var også NRK.

Eventyrverden

For å illustrere hans arbeid, falt Berres valg på Kittelsens tegning av fattigmannen som ofte er brukt i eventyret “Veslefikk med fela” under navnet “Gi meg en skilling i guds navn”. Også frosken i kjole og hvitt i Kittelsens maleriserie “Har Dyrene Sjæl” har han nå laget skulptur av.

Berre forteller at han undervei i prosessen begynte å se likheten mellom fillefransen og Kittelsen selv. Den har dernest blitt et symbol på hans skjebne som kunstner.

– Et bilde på kunstnerens streben, der han kommer oss i møte, mager og skoløs, forklarer Berre.

Valget av frosken, til det andre skulpturmotivet, representerer kapitalmakten i Kittelsens historier, og understreker derfor det billedlige ytterligere.

– Kapitalen ulastelig antrukket, innbydende smilende og med sine lange fingre får han fort fingeren i hva det skal være, forteller Berre, og legger forklarende til at Kittelsen på slutten av sin karriere hadde økonomiske problemer og at gården hans i Sigdal - hans drømmested, ble tatt fra han av den grunn.

Kittelsen-kunstner 2
FRA LAUVLIA: Her har Kittelsen-statuen fått sin plass.

Et forhold til Kittelsen

Tom Berre selv er ikke redd for økonomien, og har allerede neste prosjekt på gang: En skulptur som skal plasseres utenfor en av Norges mest kjente villaer; Villa Fredheim, i Krødsherad i Buskerud. Likevel føler han seg som en slektning av Kittelsen, yrkesmessig.

– Jeg har hatt et forhold til han helt siden jeg var barn, og så er vi jo også slektninger i kunsten, sier Berre som siden han kom til Oslo fra Nord-Norge i 1966 har jobbet i Det Norske Teateret.

Han underviser også i kunstfag ved Follo folkehøyskole.

Nå er han glad han har fått plassert Kittelsen tilbake til eventyrtegnerens gamle trakter.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere