Norge akte i OL for første gang på 20 år

Her er gutta Thor Nørbech (t.v), Jo Alexander Koppang og Tønnes Stang Rolfsen i Sotsji.

Her er gutta Thor Nørbech (t.v), Jo Alexander Koppang og Tønnes Stang Rolfsen i Sotsji. Foto: Foto: Privat

Harald Rolfsen akte ned bakken på Lillehammer i -94. Første OL-helgen var det hans lillebror, Tønnes Stang Rolfsen, tur i Sotsji. Det sammen med sine to bestevenner.

OLYMPIATOPPEN: Lørdag klokken 15.30 satte Tønnes Stang Nilsen, Jo Alexander Koppang og Thor Haug Nørbech utfor akebakken i Sotsji til sine første akerunder. Farten nedover ligger mellom 120-140 kilometer i timen.– Det raskeste vi har akt er 149 kilometer i timen, i Canada. Nå har de satt ned satsen, så det går ikke like fort der lenger. Farten varier fra bane til bane, forteller Stang Rolfsen.

Endelig OL

Akegutta kvalifiserte seg også til Vancouver, men ble ikke tatt ut til OL i 2010. I år kvalifiserte igjen alle tre seg, og denne gangen ble de alle tatt ut. Grunnen til det var at gutta har prestert bedre og bedre.

– Vi har pusha hverandre i 12-13 år nå. Har hatt gode trenere og Olympiatoppen har hjulpet oss mye. Det er ikke bare fordi vi har vært bestevenner vi er blitt gode, det er mange som har stått bak og jobbet. Men det er jo klart at det har hjulpet at vi har kjent hverandre så godt. Vi liker å konkurrere og gjør det mye mot hverandre, sier Koppang.

Les også: Program Vinter-OL i Sotsji-OL 6.-23. februar

Gutta forteller at det hadde vært trist for dem alle dersom én av dem ikke skulle ha blitt med. I aking, som er en individuell idrett, har oslogutta kvalifisert seg én og én. Derfor er det ekstra moro at alle skal med.

SE VIDEO AV TØNNES STANG ROLFSEN OG JO ALEXANDER KOPPANG HER:


Norges beste plassering i aking under OL, var i 1964, da Rolf G. Strøm akte inn til en 4.plass. Bestevennene har nå muligheten til å sette et nytt norsk besteresultat.

Les også: Kupper'n mener presset om gull er større enn før

Kjøre fire gode turer, og å gjennomføre en god konkurranse var det første målet.

– Klarer vi det så bør plasseringene komme, sa Koppang før OL.

– Man kan jo alltids bomme på valg av utstyr eller noe sånt, men har man kjørt fire veldig gode turer så er jo det en god trøst å ha. Selv om det ikke skulle gå så bra sammenlagt, sa Stang Rolfsen før avreise til Sotsji.

Å bli topp seks var hovedmålet til akegutta. Slik gikk det uheldigvis ikke. Best av de norske ble Thor Haug Nørbech med en 17. plass, tett etterfulgt av Tønnes Stang Rolfsen på 18. Jo Alexander Koppang lå på en 19. plass etter de to første rundene, men var nære å velte i den tredje. Det førte til at han falt nedover på listen, og endte til slutt opp på en 34. plass.

Les også: Sjekk dette OL-antrekket!

Barndomsvenner

Stang Rolfsen og Koppang er begge oppvokst på Voksenlia i Oslo. De begynte i førsteklasse sammen med resten av 88-kullet på Grindbakken skole. I 6.klasse fikk de selskap av Haug Nørbech, som hadde flyttet fra Røa.

Voksenlia ligger ikke langt fra Korketrekkeren, og det var der gutta startet akekarrieren sin. De aker for Oslo akeforening som holder til på Frognerseteren. Etter hvert har akingen foregått andre steder, og gutta er mye i bakken på Lillehammer.

Les også: Fra Manglerud Star til OL

– Akemiljøet i Norge er ganske lite, men det begynner å bli større. På seniornivået er det bare oss tre gutta som skal til OL, sier Stang Rolfsen, men det begynner å komme seg på juniornivået nå. Under der er det mange barn som holder på i Lillehammer. Det kan bli bra om noen år, sier Stang Rolfsen.

– Vi håper at vår deltakelse kan øke interessen for sporten. Det er jo drit gøy, og håper folk ser det når de ser det på TV. Tror det er ganske mange andre enn oss som er glad i fart. Det får man jo oppleve i banen, sier Stang Rolfsen.

Gutta som var i aksjon lørdag og søndag, blir i Sotsji et par dager før de vender hjem. Under oppholdet skal de prøve å få sett noen av de andre nordmennene i sine øvelse. Etter hjemkomsten blir det mye OL-tid foran TV-en, ifølge gutta.

Les også: Sondre Olden får likevel sin OL-debut

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.