*Nettavisen* Nyheter.

Norge er en boligversting

SOSIOLOGI: Kjetil Rollness snakket på konferansen om ungdom og bolig i hovedstaden, forrige uke.

De unge taper på boligmarkedet.

ST. HANSHAUGEN: Sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness var ikke nådig i sin beskrivelse av boligsituasjonen i Norge på Norsk Boligbyggelags Landsforbunds boligkonferanse i Rosenkrantzgaten forrige uke:

I de fleste land i Europa er det en menneskerett å ha bolig, mens i Norge har velferdsstaten langt på vei gitt fra seg ansvaret, uttalte han.

Eie eller leie?

Daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, mener at å leie slik det er i dag er en risikosport, fordi det gir liten botrygghet.

Det er helt klart et utleiers marked i dag med svake lover for leietaker. Systemet er helt klart tilpasset utleiernes behov,sier Aasen.

Elisabeth N. Larsen (24) er en av flere som i disse tider leter etter leilighet. Hun bor for tiden i Thereses gate, trives godt, men er lei av å leie.

Nå som jeg er ferdig utdannet sykepleier har jeg bedre forutsetninger for å kjøpe, og synes det er bortkastet å leie. Det er et kjøpers marked nå, og siden jeg ikke har eiendom å selge er dette gunstig for meg. Jeg vil uansett betale mindre enn om jeg leide, siden jeg vil bo alene, sier Larsen.

Dyrt

Snittpris for en utleieleilighet i Oslo er nå 9600 kroner i måneden, og Rolness er sikker i sin sak.

Mens du flås av huseier, skal du spare til egen bolig, for eksempel et tre-roms oppussingsobjekt på Sagene til 2,2 millioner. Da behøver du ikke være arbeidsløs, lavtlønnet eller enslig for å miste motet. Selv med to vanlige inntekter kan et par i etableringsfasen snart glemme å kjøpe en noenlunde romslig leilighet måtelig sentralt i Oslo. Og noen prisnedgang kan de bare drømme om. Folk strømmer til hovedstaden, mens boligbyggingen sank med 31 prosent i fjor. Summen av tilbud, etterspørsel og fraværende boligpolitikk gir seg selv: Oslo er blitt byen med det store hjertet for etablerte, velstående middelaldringer og deres boligarvinger, skrev Rolness i en spalte i Dagbladet 2008

Moderne boligpolitikk

Lars Aasen mener at det er tiltak som bør gjøres for å bedre situsajonen for unge som leier bolig.

Det bør legges til rette for mer profesjonelle utleiere, og vi må få økt fokus på kommunenes rolle i boligsektoren. Det er kun 27 prosent offentlige, eller profesjonelle utleiere i Norge, noe som er helt ulikt andre vest-europeiske land, sier Aasen.

Stabilt

Boligpreferansene har vært stabile de siste tretti årene, men det er en markant økning av ungdom i storbyene, og det vil bli meget trangt på leiemarkedet de kommende årene, sa Tore Johannesen, assisterende direktør i Norsk Boligbyggelags Landsforbund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.