RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SOSIOLOGI: Kjetil Rollness snakket på konferansen om ungdom og bolig i hovedstaden, forrige uke. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN
SOSIOLOGI: Kjetil Rollness snakket på konferansen om ungdom og bolig i hovedstaden, forrige uke. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

Norge er en boligversting

De unge taper på boligmarkedet.

OSLO: Sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness var ikke nådig i sin beskrivelse av boligsituasjonen i Norge på Norsk Boligbyggelags Landsforbunds boligkonferanse i forrige uke:

I de fleste land i Europa er det en menneskerett å ha bolig, mens i Norge har velferdsstaten langt på vei gitt fra seg ansvaret, uttalte han.

Daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, mener at å leie slik det er i dag er en risikosport, fordi det gir liten botrygghet.

Det er helt klart et utleiers marked i dag med svake lover for leietaker. Systemet er helt klart tilpasset utleiernes behov,sier Aasen.

Dyrt

Snittpris for en utleieleilighet i Oslo er nå 9600 kroner i måneden, og Rolness er sikker i sin sak.

Mens du flås av huseier, skal du spare til egen bolig, for eksempel et tre-roms oppussingsobjekt på Sagene til 2,2 millioner. Da behøver du ikke være arbeidsløs, lavtlønnet eller enslig for å miste motet. Selv med to vanlige inntekter kan et par i etableringsfasen snart glemme å kjøpe en noenlunde romslig leilighet måtelig sentralt i Oslo. Og noen prisnedgang kan de bare drømme om. Folk strømmer til hovedstaden, mens boligbyggingen sank med 31 prosent i fjor. Summen av tilbud, etterspørsel og fraværende boligpolitikk gir seg selv: Oslo er blitt byen med det store hjertet for etablerte, velstående middelaldringer og deres boligarvinger, skrev Rolness i en spalte i Dagbladet 2008

Moderne boligpolitikk

Lars Aasen mener at det er tiltak som bør gjøres for å bedre situsajonen for unge som leier bolig.

Det bør legges til rette for mer profesjonelle utleiere, og vi må få økt fokus på kommunenes rolle i boligsektoren. Det er kun 27 prosent offentlige, eller profesjonelle utleiere i Norge, noe som er helt ulikt andre vest-europeiske land, sier Aasen.

Boligpreferansene har vært stabile de siste tretti årene, men det er en markant økning av ungdom i storbyene, og det vil bli meget trangt på leiemarkedet de kommende årene, sa Tore Johannesen, assisterende direktør i Norsk Boligbyggelags Landsforbund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere