*Nettavisen* Nyheter.

Norge plikter å hjelpe romfolket

Romfolket har sovet i tunnelen ved Vaterland. Nå gjøres det gravearbeid på stedet, og vektere har måttet flytte romfolkets ting ut. Foto: Anders Auberg

Romfolk på gata i Oslo har krav på hjelp fra norske myndigheter. I følge lovverket plikter Norge å stille med både tak over hodet og mat til mennesker som ikke kan skaffe dette selv.

VATERLAND: Det er høst og kuldegradene nærmer seg med stormskritt, men en rekke tiggere bor fortsatt ute i Oslo.

Må få en utstrakt hånd

Romfolket har ingen andre steder å være. DittOslo var nok en gang ved Vaterland og Botanisk hage denne uken. Ved Botanisk hage er området preget av søppel.

Bulgarskregistrerte biler er parkert langs fortauet. En av tiggerne kommer ut av en bil, men snakker ikke engelsk og kan ikke fortelle dittOslo hvor han holder til.

Flere har engasjert seg i debatten den siste tiden. Blant annet har Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og Jahn Otto Johansen tatt til orde for at romfolket må få en utstrakt hånd i Oslo.

LES OGSÅ: Jahn Otto Johansen mener holdningene overfor romfolket minner om holdninger fra nasizmen

LES MER OM ROMFOLK I OSLO HER

Har plikt til å hjelp

Og nå viser det seg at norske myndigheter plikter å hjelpe tiggerne.

Personer fra EU-/EØS-land kan lovlig oppholde seg i Norge i 90 dager på et såkalt tursitvisum, dersom de klarer å forsørge seg selv. Men klarer de ikke å sørge for nødvendig omsorg, som et sted å bo og mat, plikter norske myndigheter å gi dem denne bistanden – inntil de kan forlate landet.

– Hvis personer med lovlig, midlertidig opphold i Norge ikke kan forsørge seg selv, eller de står uten tak over hodet og uten penger til mat, har de rett til nødvendig omsorg som mat og overnatting, inntil de kan forlate landet, forklarer Arbeidsdepartementet i en e-post til dittOslo.

Les også: - Romfolket er mennesker og må behandles som mennsker


Departementet henviser til lov om sosiale tjenester i Arbeids- og velferdsforvaltningen.

Imidlertid er det da en forutsetning av disse menneskene forlater landet så raskt det lar seg gjøre. Det kan være en av årsakene til at tiggerne ikke ønsker å benytte seg av tilbudet myndighetene forplikter seg til.

Kommunene har anvaret

Og det er Oslo kommune som har ansvaret for å gi nødvendig hjelp.

– Både etter sosialtjenesteloven og kommunehelsetjenesteloven er det den kommunen der romfolket oppholder seg, som har plikt til å gi hjelp til dem som har krav på det, opplyser Robin Kåss, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

MADRASSER OG PAPP: Madrassene og pappen flyter på Vaterland. Vektere forteller til dittOslo at det stadig sover tiggere på stedet. FOTO: Anders Auberg


Utfordringen er at dersom romfolket anser at de klarer å forsørge seg selv, for eksempel ved å bo i campingbiler, har kommunen kun plikt til å bistå med nødvendig helsehjelp.

Det innebærer ikke forebyggende helsehjelp, som for eksempel sanitærforhold.

– Romfolket har som EØS-borgere fulle rettigheter til helsetjenester under forutsetning av at hjemlandet finansierer kostnadene. Langt på vei er EØS-landene forpliktet til å betale for nødvendig helsehjelp i andre EØS-land, skriver Kåss i en e-post til dittOslo.

LES MER OM ROMFOLK I OSLO HER

Syv tiggere sover ute på Vaterland

Ved Vaterland graves det i bakken, men etter alt å dømme har ikke tiggerne noe annet alternativ – de fortsetter å sove i området. Madrasser, klær og aske etter grilling ligger i området.

Både lukten og forsøplingen er langt verre her enn på Tøyen. Klær, søppel, aske og en vond eim ligger over hele området.

Det er ingen tiggere der da dittOslo er på stedet, men vekterne som patruljerer området forteller at det ofte er seks-syv stykker som sover der om natten. I natt var det ni stykker, forteller de.

LES FLERE SAKER OM ROMFOLKETS SITUASJON I OSLO HER:

Griller hunder og bæsjer i buskene

«Behandlingen romfolket får er en total ansvarsfraskrivelse»

– Romfolket må behandles som mennesker!

Her bæsjer tiggerne midt på Grønland

Tiggerne er ikke tyvene

– Jeg er ikke en dårlig mann, jeg stjeler ikke

Lanserer tiltak for romfolket i Oslo: Foreslår å gjeninnføre forbud mot tigging

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.