*Nettavisen* Nyheter.

Norges Grand Canyon

FARE: Et gjerde hindrer deg fra å falle ned i det 240 meter dype juvet.

Går du langs kanten av det mektige Jutulhogget, vil du kjenne suget fra avgrunnen. Se hvordan det gikk da vår reporter våget seg ned i juvet

Klikk på bildet for å forstørre.

JUTUL: De lærde strides om hvorvidt jutuler eller vann hogde ut ravinen. (FOTO: Rolf Magnus W. Sæther)

Sør for Alvdal ligger en av Nord-Europas største fjellkløfter: Det myteomspunne Jutulhogget, som er vel verdt en avstikker fra riksvei 3 gjennom Østerdalen.

Blodig jutulkamp

Ifølge sagnet ble kløfta hogd ut av Glomdalsjutulen, som ville føre Glomma over i Rendalen. Han var nesten ferdig da Rendalsjutulen i blindt raseri knertet ham ned. Glomdalsjøtulen falt død om, og ligger i dag i Jutulgrava på Midtskogen.

Geologenes forklaring er kanskje litt mer troverdig. Den enorme kløften er avløpet etter en stor innsjø som lå i Glommadalsføret helt til Røros for ca 10 000 år siden.

Laaangt ned

Det finnes mange flotte utsiktspunkter rundt den stupbratte dalen. Fra høyeste punkt er det 240 meter ned til bunnen, så det gjelder å være forsiktig på kanten.

Det er også mulig å gå ned i selve gjelet. Stien ned er vanskelig og bratt, spesielt når det er vått og glatt. Godt fottøy er påkrevd. Det er viktig å ikke sparke løs stein som kan treffe personer lenger nede i juvet.

Turen langs bunnen av Jutulhogget er en slitsom vandring på omtrent tre timer. Men belønningen er stor. I tillegg til flott utsikt finnes zoologiske og botaniske godbiter langsetter dalen. Gjelet er et viktig hekkeområde for mange fuglearter og i bunnen finnes østlandets nordligste almbestand. Til og med elg har forvillet seg ned hit.

Kilder: Wikipedia, rendalen.info, Fjelltur.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.