*Nettavisen* Nyheter.

«Norges mest intelligente hus»

HUSET: Leilighetsbygget i Minister Ditleffsvei 20 ble bygget for 50 år siden, etter idé av fru Ella Selmer. FOTO: Kristin Tufte Haga

Det var overskriften i Alle Kvinner i 1963, da fru Ella Selmer ble intervjuet om det nye leilighetsbygget på Kringsjå – tolv år etter at husideen ble diskutert i «Professorfruenes klubb».

Klikk på bildet for å forstørre.

TRIVES: – Her trives jeg veldig godt, forteller Eldbjørg Fosseng, her sammen med vaktmester Reidar Lillevik. FOTO: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

UTSIKT: Fantastisk utsikt fra Eldbjørgs leilighet. FOTO: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

TRIVELIG: Lys og koselig leilighet, eiet av Eldbjørg Fosseng, her er også vaktmester Reidar Lillevik innom på kaffe. FOTO: Kristin Tufte Haga

KRINGSJÅ: I år er det 50-års jubileum for den høye blokka med 52 leiligheter på Kringsjå.

Men for å få kjøpt leilighet i Minister Ditleffs vei 20, må man enten være universitetsansatt eller høyskoleansatt.

– Er nok litt spesielt

En av de nåværende beboerne i det som heter Universitetspensjonistenes Borettslag, Eldbjørg Fosseng, må humre litt over tittelen på den gamle artikkelen i Alle Kvinner.

LES HELE ALLE KVINNER-ARTIKKELEN HER

– Ok, så er det nok litt «spesielt» her ennå, i og med at det fortsatt er et kriterium at man må være ansatt ved universitet eller høyskole, for å få kjøpt leilighet her.

– Men når det er sagt, det holder at man for eksempel jobber på et kontor ved Universitetet, så det er ikke noe krav at man må være professor, for å få lov til å bo her, ler beboer Eldbjørg Fosseng, og som selv blant annet har undervist på Lærerhøyskolen på Stord.

LES OGSÅ: Du kan også nyte denne usikten

Fredelig atmosfære

Avisen møter Eldbjørg i den lyse og hyggelige to-roms leiligheten hennes, i nest øverste etasje. To-romsleilighetene er også de største i blokka. Her bor det få barnefamilier eller andre som trenger stor plass.

Og det merkes, det er en helt egen fredelig atmosfære i hele bygget. Og det er orden. Ingen søppel eller annet unødig rot flyter i gangene eller i byggets fine uteområde.

Men så har bygget også egen vaktmester, Reidar Lillevik, ansatt i regi av Studentsamskipnaden. Han har selv bodd i blokka helt siden 1992.
Eldbjørg derimot, flyttet inn i 2001.

– Her trives jeg veldig godt, og det vet jeg om mange andre som gjør også. Jeg har ingen som helst planer om å flytte herfra i overskuelig fremtid, ifølge Eldbjørg.

«Huset» har også stilletid. Mellom klokken 16.00 og 18.00 er det ikke lov til hverken hamring, borring, eller annen støy. Med andre ord, en tid for en mulig ettermiddagsdupp på sofaen.

LES OGSÅ: Farvel til Kongshavn

Diskutert med professorfruene

«I syv år bar Ella Selmer PB i tankene: Pensjonist-Boliger! ...hun forela sin plan for den daværende Professorfruenes klub...Og så begynte jakten etter tomt. Hun trålet byens omegn etter passende beliggenhet for sitt drømmehus…» skrev Alle Kvinner videre for 50 år siden.

Og beliggenheten i Minister Ditleffsvei er det absolutt ingenting å si på. Fra Eldbjørgs leilighet er det blant annnet utsikt over hele byen. Og selvfølgelig med Marka like ved.

Og ønsker man ikke å trimme ute i Marka, kan beboerne fritt benytte seg av trimrommet i øverste etasje. Trimrommet ligger rett over gangen for «lesesalen» med bibliotek – blant annet med en del originale lesesalspulter. For noen år siden ble mange av pultene solgt til Universitetet, som også eier noen av leilighetene i bygget.

– Det hadde slik at Ella Selmer hadde hørt en pensjonert dansk admiral beklage seg over at han «ikke hadde noe sted å gå hen når hans kone støvsuget». Så det var nok en av grunnene til at det ble laget en lesesal her i øverste etasje, kan Eldbjørg og vaktmester Reidar fortelle under omvisningen i «Huset».

LES OGSÅ: Slik skal grusen bli liggende

Sto ferdig etter 3 år

I samme etasje finnes også møterom, og også et eget gjesterom med dobbeltseng.

– Leilighetene her er jo ganske små, så det er praktisk med et gjesterom hvis vi får overnattingsbesøk!

«Etter tre år stod huset ferdig…bygget av OBOS under sjefsarkitekt Frode Rinnan…Universitetsdirektør Olav M. Trovik er formann og professor dr. med Torleif Dale medlem…Selmers prøvebodde til å begynne med for alle sammen – og fant alt såre vel. De stortrives på 50 kvadratmeter, omgitt av sine verdifulleste eiendeler…» står det i artikkelen i Alle Kvinner.

Jubileumsfest

– Nå gleder vi oss til jubileumsfesten på fredag. Det er mange som har meldt seg på, og det skal nok bli en hyggelig kveld. Da skal vi også plante et 50-års jubileumstre, forteller Eldbjørg og Reidar.

Og ikke noe problem å arrangere fester i Minister Ditleffs vei 20. «Norges mest intelligente hus» har selvfølgelig også eget selskapslokale – i 9. etasje.

LES OGSÅ:

Prisrekord i Grinda: Dette gikk 2 millioner over takst

1,2 millioner for 13 kvadrat

Annonsebilag