*Nettavisen* Nyheter.

Norges supertøffe råvarer

RÅ VARER: Et glass «multer til bulter» gjør hverdagen til en fest. Foto: Tore Sandberg

Jeg skulle ønske vi hadde flere norske, gode restauranter som kunne fungere som ambassadører for landets store råvaremangfold.

Klikk på bildet for å forstørre.

CHEF: Tom-Victor Gausdal er kåret til verdens nest beste kokk i 2005 og 2008. Han blir snart å se på i "Masterchef" på TV3 sammen med blant andre Eyvind Hellstrøm.

Klikk på bildet for å forstørre.

VOILA: Multer til bulter Foto: Tore Sandberg

MATTIPS: Her i landet har vi noen supertøffe råvarer som gjør Norge til et enda bedre land: I skogen vanker elg og tiur, i havet finnes torsk og kongekrabbe, og på noen lykkelige myrer vokser multene.

Med andakt burde vi spise disse råvarene. Og turister burde tilbys dem – framfor pizza og pasta.

Våre breddegrader

Multer er så spesielle at de fortjener mer heder og ære enn de har fått til nå. Jo eldre jeg blir, desto større pris setter jeg på disse fantastiske bærene.

Alene kan de riktignok være litt sure og triste, men gi dem en skje med søtstoff, og de strekker seg rett til værs.

Multer finnes kun på våre breddegrader, fra Canada, via Norden og til Russland. Bærene er veldig mye brukt i Sverige og Finland.

I Finland er de faktisk med på 2-euromynten, og landets lakkalikør av multer er verdenskjent. I Sverige kalles de hjortron, mens de på engelsk går under det vakre navnet cloudberries.

Superfriskt resultat

I Norge opptrer multene helst i multekrem, og serveres gjerne med krumkaker – men det finnes så mye annet man kan lage med dem!

For litt siden lærte jeg en multemarmelade som var veldig interessant. Det var rett og slett bare multer og sukker som var kokt sammen til en fast marmelade. Multer har mye naturlig pektin som gjør at den både konserveres og tykner av seg selv.

Min multefavoritt er is. I multeis kommer disse nestenarktiske bærene virkelig til sin rett. Igjen er det kun multer, sukker og vann. Resultatet blir superfriskt, smakfullt og vakkert å se på.

På denne årstiden er multene å få kjøpt frosne eller syltede som delikatessebær. Det viktigste er at smeten blir silt, så slipper du å sitte med masse steiner mellom tennene.

Trifle og isdessert

Ukens dessert er en morsom kombinasjon av trifle og isdessert. Den er enkel å få til, og du trenger ikke ismaskin. Bruk retten som en hyggelig hverdagsdessert eller en verdig avslutning på den store viltmiddagen.

Oppskriften holder til åtte personer. Sorbeen kan oppbevares en uke i fryseren, og marengsen holder seg like lenge i en tett boks.


LES OGSÅ VINTIPSET: "Nordboernes multer livner til i møtet med viner fra sørligere breddegrader"

Oppskrift:

Multer til bulter

Ingredienser
2,5 dl vann
2, 5 dl sukker (gjerne økologisk rørsukker)
500 g multer

4 eggehviter
200 g sukker
1 ss eddik
100 g mandler

Pisket krem med litt sukker

Framgangsmåte
Kok opp vann og sukker til sukkeret løser seg opp. Ta det av platen og avkjøl. Legg i multene, miks i en blender eller kjøkkenmaskin til massen er glatt. Sil smeten, og ha den i en bolle som settes i fryseren. Pisk godt med cirka en halvtimes mellomrom.

Pisk eggehvitene stive med sukker og eddik, vend inn finhakkede nøtter. Legg skjeer med marengsen på stekebrett og stek på 140 grader i 15 minutter, sett deretter temperaturen ned til 100 grader og stek videre i 45 minutter.

Anrett desserten i høye glass. Legg knust marengs, pisket krem og en god kule multesorbé lagvis. Pynt gjerne med noen bær på toppen. Lykke til!


BLI FAN AV NORDRE AKER BUDSTIKKE PÅ FACEBOOK!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.