Norsk design flyr høyt

Stereo Skis mottok Merket for god design for ”Stereo Wakeskis”.

Stereo Skis mottok Merket for god design for ”Stereo Wakeskis”. Foto: Foto: Stereo Skis

Wakeskis, rask båt, bunadsslips, livreddende arm, divalamper og luksusøl utmerket seg med design.

Silje Søfting og Eva Tøftum har konstruert et nytt materiale som både er mykt og holdbart på en gang, og dermed blant annet kan bli en komfortabel puff. De to er ble plukket ut til Norsk Design- og arkitektursenters utstilling over bidrag til årets «Unge talenter» og fikk 2.plass i Åpen klasse. Foto: Foto: Tri Nguyen

Between - en kombinasjon av vevd tekstil og kompositt i samme metervare. Designerne Eva Tøftums og Silje Søfting håper dette vil erstatte skadelig skum. Foto: Foto: Norsk Designråd

Eilin Bergum har laget et magasin med bildeskrift og bilder som kan leses med fingrene, og som dermed egner seg godt for blinde og svaksynte. "Touch" vant prisen «Design for alle» under årets «Unge talenter». Foto: Foto: Norsk Designråd

Nina Lysbakken vant Åpen klasse med "Visuell læring". Lysbakken ønsker å motivere og engasjere elever til læring Foto: Foto: Norsk Designråd

Hver tredje hjerneslagspasient får hypertermi, som er en sterk økning i kroppstemperaturen. Bilal Zia Chaudhry har utviklet en vannfylt spesialhanske som kun brukes på én arm, veier lite og er bevegelig og behagelig å bruke. Tredjeplass – Åpen klasse i Unge talenter Foto: Foto: Norsk Designråd

Fra venstre: Nina Lysbakken, Eilin Bergum, Bilal Zia Chaudry og Eva Marit Tøftum og Silje Søfting i SHE Design Studio. Foto: Foto: Johnny Syversen

Teknologiselskapet Tandberg har flyttet telekonferansen fra møterommet og inn på sjefens kontor. Nå har selskapet mottatt Hedersprisen for god design 2011. Foto: Foto: Tandberg

Bunadslips henvender seg til brukerne i en humørfylt og humoristisk stil. Signert SPTZBRGN

NORD med ny bruk av furu Møbeldesign "NORD" av VAD AS, Knudsen & Hindene.

Møbeldesign "Kyoto" av Vestre AS og Hareide Design.

Møbeldesign "Eva" av LK Hjelle og Anderssen & Voll

Diva-lampene kommer som stålampe og pendellampe.

Easy Roller kan brukes i vann uten å korrodere. Easy Roller er i termoplast og er signert i Eker Design AS.

Bård Eker vinner stadig designpriser. Hydrolift og Eker Design var nominert til Hedersprisen for god design 2011 med flerbruksbåten Hydrolift SX-22 Foto: Foto: Hydrolift

Krabat Pirat gir funksjonshemmede barn muligheten til å være selvstendig i vannet

Lade Gaards Brygghus.

Mack får pris for sin gull- og bokøl.

Safehouse er et våpneskap, men likner mer et nøkkelskap.

Norsk Designråd har delt ut priser for god og funksjonell design. Sentralt i prisutdelingen står kategorien Unge talenter som i 20 år har premiert gode ideer. Ideer som gjerne kan være for nyskapende til å la seg realisere.

– Planen var egentlig bare å lære mer om tekstiler, for å finne et materiale som kunne erstatte skumgummi i møbler. Men vi oppdaget at et slikt materiale rett og slett ikke eksisterte. I stedet måtte vi finne opp vårt eget, forteller Eva Tøftum.

Sammen med Silje Søfting brukte hun masteroppgaven sin ved Arkitektur- og designhøgskolen til å eksperimentere seg fram til et stoff som var mykt og komfortabelt, men samtidig hardt nok til å bære et menneske.

Stoffet har de brukt til å lage både en puff, en skillevegg og en loungestol, og ideen bak har allerede resultert i hederlig omtale i Design Report Award under møbelmessen i Milano.

Nå har jentene fått andreplass i Åpen klasse for stoffet «Between».

I år er det 20 år siden prisen ble delt ut første gang, og i forbindelse med jubileet har Norsk Design- og Arkitektursenter en utstilling over tidligere vinnere og over noen av årets kandidater, deriblant «Between».

Framtidsrettet og samfunnsnyttig

Fram til 2005 var «Unge talenter» en ren industridesignpris. Nå er alle typer designprosjekter velkomne, såfremt de er nyskapende.

– Vi premierer nyskapende og framtidsrettede ideer med samfunnsnytte i et vidt perspektiv, forteller prosjektleder i Norsk Designråd, Marte Grevsgard.

At produktene skal være framtidsrettede, gjør at de ikke nødvendigvis lar seg realisere med det første.

– Litt av poenget er jo at designerne skal kunne frigjøre seg fra hva som er mulig nå, for å komme opp med de beste løsningene for framtiden, påpeker hun.

Få satt i produksjon

Kun et fåtall av de tidligere bidragene til konkurransen er noen gang blitt satt i produksjon. Likevel er konkurransen et viktig springbrett for unge designere.

– Å få en pris er et kvalitetsstempel som gir mye oppmerksomhet i bransjen. Mange av de tidligere vinnerne er i dag toneangivende designere innenfor sitt område, forteller Grevsgard.

Penger og publisitet

Eva Tøftum og Silje Søfting tror prisen kan hjelpe dem i å gå videre med produktet og få det i produksjon.

– Dette er nok den viktigste studentprisen i Norge, sier Søfting.

Både hun og Tøftum har fått designjobber i hvert sitt byrå, men driver i tillegg SHE Design Studio på fritiden.

– Å starte et firma fra bunnen av og få det til å gå rundt er vanskelig, så vi må nok ha det som en tidkrevende hobby foreløpig, sier Søfting. Under navnet SHE har de to deltatt på en rekke design- og interiørmesser rundt om i verden, både med stoffet «Between» og nyere produkter.

– Det er alltid gøy å få folks respons på det man har laget. I Milano stoppet mange opp for å kjenne på materialet vårt, og spurte om det virkelig kunne stemme at vi ikke hadde brukt metall i det. Da vet man at man i hvert fall har lyktes med noe, påpeker Tøftum.

Om Unge talenter

«Unge talenter» er en konkurranse som belønner unge og fremadstormende designere, og avholdes i år for tjuende gang. Konkurransen retter seg mot studenter ved norske og utenlandske designhøyskoler, uansett designprofesjon, og man kan delta i inntil tre år etter avsluttet studium.

Totalt deles det ut fire priser, tre priser i «Åpen klasse», og én pris i klassen «Design for alle» hvor løsningen skal ivareta kriterier for universell utforming.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.