Norsk design på New York Fashion Week

Apollonius er behagelige herreklær. Disse klærne er fra en tidligere kolleksjon.

Apollonius er behagelige herreklær. Disse klærne er fra en tidligere kolleksjon. Foto: Foto: Calle Huth

Oslo-jenta Emma Liljedahl (25) har blitt invitert til å vise klærne sine på New York Fashion Week.

Emma Liljedahl er designeren bak Apollonius Foto: Foto: Calle Huth

Liljedahl satser på kvalitet og bruker kun tekstiler som kjennes bra mot huden. Disse klærne er fra en tidligere kolleksjon. Foto: Foto: Calle Huth

Liljedahl viser kolleksjonen i New York i februar. Disse klærne er fra en tidligere kolleksjon. Foto: Foto: Calle Huth

OSLO: – Det å bli invitert er veldig stas! Det er jo veldig gøy å være nordmann på New York Fashion Week.

Viser i New York for andre gang

Det var rett etter at Emma hadde vist SS14-kolleksjonen under Brooklyn Fashion Week i fjor, at en produsent fra New York Fashion Week kom backstage og inviterte henne.

– Å vise mine egne kreasjoner for andre gang i New York er enda mer stas, det gjør muligheten for å bli lagt merke til mye større. Jeg håper jo at en slik mulighet kan være med på at merket mitt kan vokse og bli noe stort.

Liljedahl er designeren bak merket Apollonius. Hun lager komfortable herreklær med myke tekstiler.

– Kolleksjonen jeg skal vise i New York er en herrekolleksjon for høst/vinter 2014. Den består av myke, tykke og solide kvaliteter som ull, bomull og lin, men plaggene er likevel lette og komfortable. Kolleksjonen har et sporty utrykk med minimalistiske, men maskuline linjer. Noen av plaggene har fått et håndtegnet print.

Ble tidlig interessert i mote

Navnet Apollonius kommer fra tipp-tipp-oldefaren som var skredder. Men det er faren hennes som får mye av æren for at hun i dag er designer. Han begynte å sy klær allerede som tenåring, og han hadde motebutikker og et eget merke som var populært på 80- og 90-tallet. Dermed kom Liljedahl på sin første motemesse i Amsterdam allerede som en to måneder gammel baby.

– Faren min har vært et stort forbilde. Han er en av de mest kreative jeg vet om. Dette har hatt mye å si på at jeg finner mer inspirasjon og trives best med å designe herreklær. Jeg har vokst opp i et veldig kreativt og motebevisst hjem. Uten at mine foreldre har pushet på hva jeg skal "bli når jeg blir stor", så har dette hatt en god del å si for hva jeg driver med nå.

Oslo-jenta er født og oppvokst på Nordstrand, og for tiden bor hun i Gamlebyen. Hun ble ferdig utdannet ved Moteskolen ESMOD Oslo i 2011, og deretter jobbet hun hos det svenske motehuset V Ave Shoe Repair i Stockholm.

Inspirert av urbane landskap

25-åringen startet sitt eget merke, Apollonius, i 2013, og hun viste kolleksjonen A/W13 som en av seks utvalgte da UP hadde sin første visning i januar 2013. Neste kolleksjon, SS14, ble vist på Brooklyn Fashion Week i New York i oktober 2013.

Det som inspirerer Emma er alt fra musikk, foto, filmer og arkitektur. Men hovedinspirasjonen kommer fra urbane landskap og streetwear. Hun er veldig opptatt av at klærne hun designer skal være komfortable, og er bevisst på kvalitet.

Forskjellige tekstiler er også med på å inspirere til nye kolleksjoner og hun bruker kun det som føles bra mot huden.

Hvordan en typisk dag for Liljedahl er, varier veldig. En dag kan variere fra å sitte mange timer foran symaskinen eller pc-skjermen med kolleksjonstegninger og diverse som må planlegges og organiseres. Eller så jobber hun i studio med fotoopptak av ferdigstilte kolleksjoner.

– Det er det som er så gøy med å jobbe kreativt. Man må jobbe hardt og være fokusert, men hverdagene er så varierte og spennende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag