RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk klima kan gjøre innvandrere syke


 
 
Oslo (NTB): Innvandrere fra sørligere strøk blir mer utsatt for multippel sklerose (MS) når de slår seg ned i Norge. Årsaken kan være mangel på D-vitamin gjennom sollys og kosthold.

En artikkel i siste nummer av Journal of Neurology tar for seg forekomsten av MS - multippel sklerose - i innvandrerbefolkningen. Forskerne har sett på ulike etniske grupper fra Midtøsten, Asia og Afrika i Oslo.

MS forekommer relativt sjeldent i disse landene.

- Selv om studien bygger på små tall, ser det ut til at innvandrere fra Midtøsten og Afrika hyppigere får MS i Norge sammenlignet med om de hadde blitt i hjemlandene. For innvandrere fra Asia øker antallet med MS først blant andre generasjon, sier Cathrine Smestad som er forskningsstipendiat ved Ullevål universitetssykehus til Dagsavisen.

- Vi tror at forskjellene i forekomst mellom de ulike gruppene skyldes genetikk, mens den økte forekomsten i Norge kan tyde på faktorer i miljøet, sier Smestad.

Hvilke miljøfaktorer som er av betydning er foreløpig ukjent, men infeksjoner, kosthold og mangel på sollys blir trukket fram.

- Sol er den viktigste faktoren for produksjon av vitamin D. I tillegg har innvandrerbefolkningen oftere et kosthold som er fattig på vitamin D. De spiser mindre fet fisk og tran enn etniske nordmenn, sier Kjell Morten Myhr ved Nasjonalt Kompetansesenter for MS. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere