*Nettavisen* Nyheter.

Norsk medaljehåp i London

KLAR FOR OL: Sara Nordenstam er i svært god form, og gleder seg til å svømme i London-OL i slutten av juli. Her er hun under NM i Tøyenbadet.

Sara Nordenstam har ennå ikke toppet i år. Det lover godt for det norske medaljehåpet i OL.

Klikk på bildet for å forstørre.

HENTET GULL: Under årets NM tok Nordenstam fire gullmedaljer, ett sølv og en bronse.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANDRE OL: Nordenstam overrasket alle da hun tok bronse i OL i Beijing i 2008. Her er hun med startblokken hun stupte fra under bronseløpet. Foto: ARKIVFOTO

Klikk på bildet for å forstørre.

SØLV OG GULL: I 2010 tok Nordenstam sølv i EM, i 2012 tok hun gull, og ble dermed tatt ut til OL. Foto: FOTO: ANDREAS LINDBÆK

LAMBERTSETER: Hun tok fire gull, ett sølv og en bronsemedalje i NM for to uker siden. Men det norske mesterskapet ble egentlig bare brukt som en formsjekk og oppladning til det svømmer Sara Nordenstam har hatt i tankene siden hun tok bronsemedalje i Beijing for fire år siden: London-OL 2012.

– Sist OL forventet ingen noen ting av meg, mens nå er ting litt annerledes. Det verste presset er det man setter på seg selv. Jeg har høye ambisjoner for meg selv, sier Nordenstam

Tung periode

Som ung var Nordenstam et av de store talentene i norsk svømming, men da hun flyttet til USA for å studere og satse, satte sykdom svømmeren på sidelinjen i lang tid.

– Jeg gikk fem år uten å sette en eneste personlig rekord, hvor det føltes som om jeg svømte i sirup. Det var en veldig tung periode, og innimellom spøker det fortsatt for meg, forteller hun.

Redd for å ikke nå finalen

Trener Joacim Lilleåsen i Lambertseter Svømmeklubb, som nylig ble tatt ut som trener i OL, forteller at de har jobbet mye med å få Nordenstam på andre tanker.

– Det skjedde under OL for fire år siden, og også i EM for to år siden. Det er ganske naturlig å tenke sånn innimellom, og selv om Sara har vært i mange finaler blir hun fortsatt utrygg når hun ikke vet helt sikkert hvordan det skal gå, forteller Lilleåsen.

Men når Nordenstam først kommer seg til en finale, ender det som oftest godt. Veldig godt.

– Hun er mest redd for å ikke komme seg til finalen, og er utrygg i forsøkene, semifinalen og kvartfinalen. Når hun er i finalen blir hun veldig rolig og føler seg trygg, sier Lilleåsen.

– Hun har en kjempedyktig coach og psykolog på Olympiatoppen, som får henne inn på riktig spor, og gjør sånn at hun ikke grubler seg ihjel. Det er viktig for toppidrettsutøvere å få hjelp til å holde på de positive tankene og energien, sier Lilleåsen.

Nordemstam selv føler at troen på seg selv er sterkere enn før.

– Etter både sist OL og EM måtte jeg stoppe litt opp og tenke «shit, var det egentlig meg?» Jeg har fått større tro på meg selv, og har en veldig god magefølelse foran OL, sier Nordenstam.

Spesielt etter EM-gullet på 200 meter bryst i Debrecen i Ungarn i mai, er hun en reell medaljekandidat under OL.

– OL kommer ikke til å gå dårlig. Det går enten bra, eller kjempebra, sier Nordenstam.

For svømmeren har ennå ikke nådd toppen i år.

– Jeg har ikke toppet ennå, ikke i nærheten engang. Jeg svømmer bare fortere og fortere, noe som viser at treningsopplegget fungerer.

Dale Oen

Det har vært en tung tid for mange i det norske svømmemiljøet etter Alexander Dale Oens plutselige bortgang 30. april i år.

– Det var rart å delta på både EM og NM uten Alex, og det kommer til å bli veldig rart i OL også. Vi skulle være to jenter og to gutter, mens nå er vi bare tre. Det har vært en veldig spesiell tid, som har satt ting i perspektiv, forteller Nordenstam.

De svømmerne som sto Dale Oen nærmest hadde mange tunge dager etter hans dødsfall.

– Aleksander Hetland sa noe som jeg bet meg veldig merke i, og det var at Alex hadde klikket om han visste at vi ikke trente. Og det er helt sant. Alex sa selv etter 22. juli at vi skulle minnes de døde, og hedre dem ved å leve videre. Den beste måten for meg å hedre han på er å nå alle de målene vi satte sammen. Det har gitt meg en ekstra stor lyst til å lykkes, forteller Nordenstam.

Nesten fotballspiller

En ting som har vært avgjørende for Nordenstam er vekstvilkårene hun har hatt i Lambertseter Svømmeklubb, både i ungdomsårene og som voksen.

– Jeg har vært i Lambertseter Svømmeklubb siden det var en veldig liten klubb, som nå har vokst seg til å bli stor og profesjonell, om ikke den mest profesjonelle i Norge.

Hun tror ikke at hun ville ha nådd like langt i svømmingen sin uten en solid klubb i ryggen.

– Jeg svømmer alene, men bak meg står det en stor innsats fra så mange mennesker. Idrett er ikke et «one man show» og det er Lambertseter Svømmeklubb et godt eksempel på.

Det er mange engasjerte idrettsmennesker på Nordstrand, noe som også har ført til mange store idrettsutøvere og idrettsarrangement. Og spesielt Norway Cup husker Nordenstam med glede, til tross for at hun aldri spilte fotball.

– Det var jo sommerens høydepunkt å dra med venninnene og sjekke gutter når det var Norway Cup. Jeg fikk nesten lyst til å begynne å spille fotball, men så viste det seg at jeg har en veldig dårlig ballkontroll, sier hun og ler.

– Å være best

Sist onsdag hadde Nordenstam sin siste treningsøkt på Frognerbadet, og rakk en liten handlerunde på Lambertsetersenteret før hun reiser på treningsleir, og så til OL.

Neste gang hun kommer til Oslo, kan det være som olympisk medaljevinner igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.