Gå til sidens hovedinnhold

Norsk metalmagasin til Usa

Norske blader forbindes ikke ofte med uttrykket «kioskveltere» i USA. Likevel satser Nordic Vision Magazine på det enorme markedet «over there».

TORSHOV: Norges ledende Black Metal magasin har inngått en avtale med Ubiquity Distributors Inc for det amerikanske markedet, og dermed satser redaktør Kristian Husby sparepengene på «mørk» suksess.

Store visjoner

Bladet, som i all hovedsak produseres fra Kristiansens hjem på Torshov, så dagens lys allerde i 1994, men tok en lengre pause mellom 2000 og 2008. De siste to åra har det imidlertid vært på plass i norske og svenske kioskhyller, og fra høsten satser de altså på selveste USA.

– Vi har vært med helt fra starten, og kjenner denne musikkstilen bedre enn de fleste. En periode ble sjangeren kun forbundet med kirkebranner og tabloide overskrifter, men i dag er norsk metal nærmest for stuereint å regne, mener Kristiansen. Bladets nisje er som tidligere nevnt nordisk Metal (derav navnet) men med et internasjonalt fokus på musikk, kunst og livsstil, noe som gjør bladet unikt på verdensbasis, mener redaktøren.

– Nordisk, og ikke minst norsk metal er enormt i USA og store deler av verden forøvrig, fortsetter han.

Dedikerte fans

– Hvordan skal et lite blad fra Torshov overleve i USAs kioskhyller?

– Nettopp fordi vi tilhører en forholdsvis smal nisje. Det finnes ikke mange blader av denne sorten. Vi sitter på den kunnskapen man er nødt til å ha om man skal skrive om denne sjangeren. Du blir fort «arrestert» om du skriver noe feil i metal-verden, ler Kristiansen.

– Dessuten handler metal om mer enn bare musikk. Kunst, design og klesstil er viktige ingredienser. Er det noen som virkelig tenker over hva de tar på seg før de går ut av døra om morgenen er det jo nettopp metal-folk. Det er ikke så mye Lacoste, for å si det slik.

Liten stab

I utgangspunktet drives bladet av Husby alene, men med seg på laget har han flere skribenter tilknyttet en løs redaksjon.

– Dette er ikke noe jeg tjener mye penger på, for å si det slik. Jeg har en fulltidsjobb ved siden av for å få det til å gå rundt, men man må tørre å satse litt om man skal slå gjennom, og da spesielt i USA, fastslår metal-gründeren fra Torshov.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett