*Nettavisen* Nyheter.

Norsk smuglerdrama opp i retten i Danmark

Mandag starter rettssaken mot fem nordmenn som er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge under svært dramatiske omstendigheter i januar i fjor.

Etter tips fra sine norske kollegaer gikk dansk politi 6. januar i fjor til aksjon mot tre nordmenn. Politiet mener de var i ferd med å laste rundt 260 kilo hasj over i en åpen hurtigbåt som lå ved kai i Aalbæk nord på Jylland.

Nordmennene prøvde å komme seg unna da de oppdaget at politiet ventet på dem. To politimenn tok opp jakten på dem til sjøs, men de ble skutt mot da de tok igjen båten. I det dramatiske sammenstøtet ble en 49 år gammel nordmann fra Arendal skutt og drept av dansk politi, en 27 år gammel nordmann ble skutt i brystet, men overlevde, og en dansk politimann ble skutt i lysken, men overlevde. Den tredje nordmannen i båten kom uskadd fra hendelsen.

– Profesjonelt nettverk

I tillegg til de to nordmennene som ble pågrepet i aksjonen, er ytterligere tre nordmenn pågrepet og tiltalt i ettertid.

– Vi anser de tiltalte som del av et meget profesjonelt smuglernettverk som har forgreininger i Norge, Danmark og andre land i Europa. De er alle tiltalt for grove narkotikaforbrytelser, sier Allan Overgaard, leder for avdeling for organisert kriminalitet ved politiet i Nord-Jylland, til NTB.

Rettssaken skal gå i byretten i Hjørring i Danmark. Det er satt av fem dager til saken, fordelt over flere uker i januar og februar. Domsavsigelse er ventet i midten av februar.

Utpeker bakmann

I tillegg til de to nordmennene som befant seg i båten, en nå 28 år gammel mann fra Vestfold og en 37 år gammel mann fra Akershus, er også en 29 år gammel mann fra Vestfold, en 46 år gammel mann fra Akershus og en 39 år gammel mann fra Oslo tiltalt i saken.

Dansk politi mener 39-åringen, som ble pågrepet fem måneder etter aksjonen, fungerte som en koordinerende bakmann i smuglerligaen. I tiltalebeslutningen står det at 39-åringen «koordinerte de medtiltaltes oppgaver blant annet ved å ta kontakt med medtiltalte i lukkede telefonnettverk opprettet til bruk for inn- og utførsel av hasjen».

39-åringen har vært en sentral skikkelse i ransmiljøet på Østlandet i en årrekke, og er en nær venn av Nokas-dømte David Toska. 39-åringens norske forsvarer Christine Hamborgstrøm sier til NTB at hans klient nekter straffskyld i saken, men ser fram til at saken kommer for retten.

Selvforsvar

Nordmannen som ble såret i skuddvekslingen med politiet, erkjenner forsøk på smugling av 260 kilo hasj, opplyser hans forsvarer til det danske nyhetsbyrået Ritzau. Den andre mannen som befant seg i båten har erkjent å ha forsøkt å smugle 45 kilo hasj. Politiet har tiltalt alle de fem solidarisk for de 260 kiloene som ble beslaglagt i båten.

I tillegg er to av de fem også tiltalt for å ha kommunisert med hverandre med mobil mens de satt varetektsfengslet i Hjørring, mens en tredjemann er tiltalt for å urettmessig ha vært i besittelse av en mobiltelefon og et simkort mens han satt i arresten.

Politiaksjonen er gransket av den danske spesialenheten for politisaker. I november kom det fram at statsadvokaten i Viborg slo fast at politiet handlet i selvforsvar da de skjøt og drepte 49-åringen, ifølge NRK.

Politiet mener at bare den drepte 49-åringen skjøt under aksjonen, ingen av de andre fem nordmennene er derfor tiltalt for å ha skutt mot politiet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag