RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske jøders liv


17. mai, Moss, 1925. Alf, Sonja, Rubin og Paul.
17. mai, Moss, 1925. Alf, Sonja, Rubin og Paul.
Norsk Folkemuseum i samarbeid med Jødisk Museum i Oslo åpner tirsdag 5.mai en utstilling i Tel Aviv som skal fortelle de norske jødenes historie frem til katastrofen under den andre verdenskrig.

Utstillingens navn er Wergelands Legacy, Jewish Life in Norway, 1851-1945 Den vises på Beth Hatefutsoth the Nahum Goldmann Museum of the Jewish Diaspora, Israel. Beth Hatefutsoth, for mange bedre kjent som Diasporamuseet, har som sin hovedoppgave å fortelle den jødiske historie i diaspora.

Samarbeid

Utstillingens tittel viser til Henrik Wergelands innsats for å oppheve passusen i § 2 som forbød jøder adgang til Norge.

Utstillingen skildrer den relativt beskjedne jødiske innvandringen etter 1851 og frem til katastrofen under annen verdenskrig med deportasjoner og masseutryddelser.

Det spesielle ved utstillingen er dens materiale i form av muntlige fortellinger og private bilder.

Utstillingen bygger på Norsk Folkemuseums prosjekt Norsk-jødisk dokumentasjon, som i årene 2000 til 2003 intervjuet overlevende og samlet livhistorier, fortellinger og private fotografier som kunne belyse den vitale norsk-jødisk kultur i mellomkrigstiden. Dette prosjektet resulterte i et femtitalls intervjuer og innpå tusen private fotografier. Det resulterte også i vandreutstillingen Wergelands Barn, som senere er vist på ca 90 norske bibliotek og andre institusjoner, og som også ble bearbeidet og vist i en større utstilling i USA.

Støttet av UD

Nå vises altså materialet i en ny og større versjon i Tel Aviv, utvidet med gjenstander fra Jødisk Museum Oslo, og presentert gjennom både engelsk og hebraisk tekst.

Ansvarlig for det opprinnelige dokumentasjonsprosjektet, folklorist Britt Ormaasen og bibliotekar Oskar Kvasnes, er også engasjert som kuratorer for utstillingen i Tel Aviv, i samarbeid med Beth Hatefutsoth Museums ansvarlige kurator, Geula Goldberg. I tillegg har Jødisk Museum Oslo, ved direktør Sidsel Levin, bidratt med gjenstander og kompetanse.

Prosjektansvarlig er Norsk Folkemuseums konservator Trond Bjorli. Initiativtaker til visning i Israel er leder for Norsk-Israelsk forening, historikeren Hildegunn Egdetveit.

Utstillingen i Tel Aviv er støttet av Utenriksdepartementet, og representerer UDs største kultursatsing i Israel i 2009. Utstillingen følges også opp av flere seminarer.

Utstillingsåpningen i Tel Aviv er en separat hendelse, men markerer samtidig starten på produksjon av utstillingen i en vandreversjon som fra neste år vil bli tilbudt jødiske kulturinstitusjoner i hele Europa.

Dette vil skje i et samarbeid mellom Jødisk Museum i Oslo og Norsk Folkemuseum, og denne oppfølgingen er finansiert av Stiftelsen Fritt Ord, forteller Olav aaraas ved Norsk Folkemuseum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere