RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske teaterdivaer uten nykker


Stian Hjelvin Andersens bok, Ekte Scenehjerter, er full av portretter. Folkekjære, kjente teaterdivaer er samlet mellom permene.
Stian Hjelvin Andersens bok, Ekte Scenehjerter, er full av portretter. Folkekjære, kjente teaterdivaer er samlet mellom permene.
Norges teaterdivaer er samlet mellom to permer. Det er Ammerudgutten Stian Hjelvin Andersen som har ført pennen.

AMMERUD: Hva har en nyutdanna 22-årig journalist til felles med folkekjære, kvinnelige skuespillerinner over 60? Masse, i følge debutforfatter Stian Hjelvin Andersen. Det fant han ut da han jobbet med boka Ekte scenehjerter.

– Vi hadde faktisk mye til felles, og kjemien mellom meg og skuespillerinnene var veldig god, sier forfatteren selv.

Teaterkvinner

Det startet med et radiointervju med Sossen Krohg.

– Jeg hadde sommerjobb i NRK Østfold og ville lage et radioportrett. Valget falt på Sossen, som er veldig spennende. Da kom ideen med å samle flere av disse spennende personene i en bok, forteller forfatteren.

Resultatet ble da boken som har samlet portretter av Frøydis Armand, Bente Børsum, Monna Tandberg, Sossen Krohg, Wenche Foss, Lise Fjeldstad, Kari Simonsen og Anne Marit Jacobsen mellom to permer. Skuespillerinner over 60, fordi Sossen Krohg var utgangspunktet.

– De er alle teaterkvinner, og har mye til felles. Samtidig er de så ulike, sier Andersen.

Imponerende damer

Det var Sossen som skilte seg ut mest.

– Hun har gått en litt annen vei enn de andre. Sossen har bygget seg opp fra ingenting, men samtidig levd et litt utsvevende liv og ikke vært et A4-menneske. Hun har levd og opplevd så mye, sier forfatteren, men understreker at alle damene imponerte ham.

– Monna Tandberg var den som overrasket meg mest! Jeg hadde et inntrykk av at hun var streng og bestemt, men hun var jo ikke det i det hele tatt! sier Andersen.

Hopper i det

Han har lært av de portretterte divaene.

– De liker egentlig ikke ordet diva, men det er nok fordi det er forbundet med nykker. Jeg tar med meg visdommen jeg har lært. Blant annet at man må tørre å hoppe i det, tørre å satse, selv om man kanskje lander skjevt. Jeg skal hoppe masse fremover. Jeg har lært å sette pris på livet. Hver eneste dag! Disse damene har opplevd og vært igjennom så mye, likevel setter de pris på livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere