RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norskopplæring fra egen stue


UNDERVISER HJEMME: Melanie Salgado Svenneby står i sin egen stue når hun underviser sine elever. FOTO: Anita Bakk Henriksen
UNDERVISER HJEMME: Melanie Salgado Svenneby står i sin egen stue når hun underviser sine elever. FOTO: Anita Bakk Henriksen
– Det er en kode å knekke i det norske samfunnet, og det går ikke uten norskkunnskaper, sier norskunderviser Melanie Svenneby.

FROGNER: Med en far fra Sri Lanka, en mor fra Tsjekkia, og fødested i England virker det ikke helt typisk å være norsklærer på Frogner, men det er akkurat det Melanie er. Det var da Melanie og mannen hennes flyttet i ny leilighet på Frogner i 2005 at brikkene falt på plass.

Etter å ha undervist i elleve år som norsklærer for kvinnelige innvandrere ville Melanie starte for seg selv. Hun likte dårlig at det var for store klasser der hun underviste og fikk ikke viet nok tid til hver enkelt, så i fjor tok hun grep og startet for seg selv.

Null startkapital

– Jeg så denne leiligheten og tenkte for meg selv at dette er perfekt. Bordet som står i stuen har seks stoler, og dermed ble gruppene på fem pluss meg selv, forteller hun.

Melanie hadde null i startkapital og lånte penger av bekjente for å kjøpe en blå tavle til veggen og et par bøker. Dermed var det bare å trave gatene på jakt etter elever.

Stort mangfold

– Jeg gikk fra ambassade til ambassade og forhørte meg. Utnyttet hver butikk med oppslagstavle, og fikk legge igjen kontaktifo i ulike frisørsalonger, forteller hun.

Melanie mener at mange ikke er klar over hvilket enormt mangfold det er i bydel Frogner, spesielt med alle de ulike ambassadene som ligger her. Hun har hatt elever fra nesten alle kontinentene i verden.

– Skal du bo i Norge over en lengre periode er det klart at det er viktig å kunne norsk. Jeg underviser også mange au-pairer, og folk som har giftet seg med nordmenn og skal bo i landet, sier hun.

Konversasjonskurs

I tillegg til ordinære norskkurs har også Melanie etter oppfordring fra sine elever, startet det hun kaller konversasjonskurs.

– Problemet som mange av elevene mine hadde var at de ikke fikk praktisert norsken sin. Mye av grunnen til det er at nordmenn går over til å snakke engelsk så fort de hører at noen sliter med norsken. På grunn av dette glemte mange det de hadde lært. Så nå har vi grupper hvor vi sitter og snakker norsk om emner og interesser elevene har. Dette har blitt en stor suksess, sier Svenneby, som nå satser på enda flere elever utover vinteren.


Melanie har også klare planer om å utvide tilbudet med flere lærere og etterhvert flere språk, for behovet er helt klart til stedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere