Norway Cup i sorg

RYSTET: Terje Lund, leder av Norway Cup-styret, forteller at beslutningen om å gjennomføre er tatt i tett dialog med politi , AUF, Regjering, Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund.

RYSTET: Terje Lund, leder av Norway Cup-styret, forteller at beslutningen om å gjennomføre er tatt i tett dialog med politi , AUF, Regjering, Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund. Foto: FOTO: NILS SKUMSVOLL

Det blir Norway Cup. Men ikke som vanlig. Alle kamper kan bli spilt med sørgebind.

STILLE PÅ SLETTA: I dag var det stille på "Sletta", men snart vil fotballspillere fra hele verden være å se på området. Foto: FOTO: NILS SKUMSVOLL

EKEBERG: Terje Lund, leder av Norway Cup-styret, er lettet over å ha fått på plass en beslutning. Det ringte lagledere fra hele landet og fra utlandet som trykket på for å få vite om det blir cup eller ikke.

Del på Facebook

– De sto med billettene i handa og lurte på om de skulle reise til Oslo eller ikke. Nå vet vi at det blir cup. En beslutning vi har tatt i tett dialog med politi, AUF, Regjering, Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund. Vi ville aldri ha tatt på oss dette enorme ansvaret uten et sterkt engasjement fra kulturministeren, sier Terje Lund.

Politiets ansvar

– Vi har sendt enhelt ny søknad til politiet i lys av den ekstreme situasjonen, sier Lund. Han presiserer at det er politiet som har ansvaret for sikkerhetsvurderingene. Når politiet sier ja til turnering, så forholder vi oss til det. Vi har ikke diskutert hvem som skal betale for eventuelt forsterket vakthold. Den diskusjonen får vi ta med politiet senere, sier Lund.

Engstelige foreldre

De fleste som har kontaktet Norway Cup ønsker at turneringen må gå av stabelen. Men noen uttrykker også sin bekymring for å sende sine barn til Oslo.

– Vi har ingen problemer med å forstå dem som er bekymret. Jeg er personlig sterkt berørt av terrorhandlingene, sier Terje Lund.

Profilen passer

Mange mener Norway Cup kan bli en viktig brikke i arbeidet for å trygge barn og unge.

Norway Cup kan bli en arena for å bearbeide sorg og opplevelser i verdige og gode rammer. Hadde vi avlyst ville den andre siden vunnet. De verdiene vi står for, de er godt egnet til å håndtere situasjonen, sier Lund.

Endrer programmet

Det er klart at fotballturneringen går som planlagt. Men hva som skjer med alt annet program på sletta er nå til løpende vurdering.

– Vi må se på hva vi skal gjennomføre og hva vi kutter ut. Og hva vi gjør annerledes. For eksempel vurdrerer vi å la alle spille med sørgebind, sier Lund.

Han er helt sikker på at åpningsseremonien vil bli helt annerledes enn planlagt.

Her vil det bli en helt annen profil enn tiltenkt, slik at alt passer i forhold til hva Norge har vært gjennom og står oppe i.

Støtte på Facebook

Søndag kveld ble det opprettet en støttegruppe for gjennomføring av Norway Cup på Facebook. Mandag formiddag hadde gruppen 1700 medlemmer.

– Det sier noe om et engasjement hele veien, sier Lund. Han tar på det dypeste alvor at mange blant de 1400 lagene som er påmeldt er indierekte eller direkte berørt av det som har skjedd. Men mener altså at det er riktig å gjennomføre cupen som planlagt.

Utvidet beredskap

– Vi vet at beredskapen må styrkes på mange områder. For eksempel må stilletelt-tjenesten utvides. Men vi har ikke diskutert hvordan med kirken ennå. Ikke har vi snakekt med Norsk Folkehjelp ennå heller. Men vi skal få alle brikker på plass, lover styrelederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.