RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nourdine (17) serverte lunsj til tre byråder


SERVITØR: Nourdine Ben Mohamed Sahli serverer byrådene og resten av følget under lunsjmøtet på Abildsø gård mandag. Foto: Halvor Solhjem Njerve
SERVITØR: Nourdine Ben Mohamed Sahli serverer byrådene og resten av følget under lunsjmøtet på Abildsø gård mandag. Foto: Halvor Solhjem Njerve
Nourdine (17) har sommerjobb på Abildsø gård og serverer lunsj for første gang. Blant gjestene er tre byråder.

ABILDSØ: Asgeir Føyen, leder i Stiftelsen Abildsø Gård, har lunsjbesøk av Sparebankstiftelsen, Bymiljøetaten og nesten halve byrådet i Oslo. De er samlet i spisestua vegg i vegg med kjøkkenet der Nourdine Ben Mohamed Sahli (17) står og pakker ut og inn lokalt pålegg fra kjøleskapet.

Nourdine Sahli kom fra Tunisia til Norge for litt over to år siden. På tross av at han unnskylder seg for sine «manglende» språkkunnskaper, snakker han flytende norsk. Sahli er en av seks som har fått sommerjobb på gården et steinkast fra Østensjøvannet.

Leder av gårdsstiftelsen, Asgeir Føyen, forteller at det var 128 søkere. Selv om det var tungt å ikke si ja til alle, er han veldig fornøyd med de han har valgt ut å ha hjemme på gården han og familien bor.

– Nourdine er en fyr som virkelig står på, han er helt fantastisk. Han er utrolig smart og alltid positiv. Det å snakke perfekt norsk etter så kort tid viser hvor mye engasjement han har. En gledesspreder for oss alle, sier Føyen.

Sahli selv er takknemlig for å ha fått lov å jobbe på gården i to uker.

– Det er så spennende her, man gjør nye ting hver dag, og du vet aldri hva neste dag bringer, smiler han.

– Det handler om å ha det gøy, mens man jobber. Jeg stortrives her, og jeg er utrolig heldig som får lønn for å lære meg nye ting, sier Sahli.

Les også: Vil gå på epleslang i østkanthager

Skolegård

Gården har alt fra hester, geiter og høns til en fredet hovedbygning fra 1700-tallet. De tilbyr ikke bare en sommerferie med mening, men også en unik skolehverdag. I tett samarbeid med ti skoler i nærmiljøet har gården besøk av 18-20 fra mellomtrinnet på barneskolen onsdager, og ungdomsskolen på torsdager gjennom hele året.

Dette er et tiltak fra stiftelsen som har vist seg å være en suksess, og har pågått siden 2006. Besøkene er en vanlig skoledag, gjort hverdagslig og mer praktisk for de som ikke har det bra på skolen.

– Vi møter elevene i døra med et fast håndtrykk og gir ikke slipp før vi har fått blikkontakt. Det viser seg nemlig at de fleste elever som sliter på skolen, trenger å bli hørt og sett, forteller leder av stiftelsen Abildsø gård, Asgeir Føyen.

Han sier at fag glir over i hverandre, det samme gjør teori og praksis. Dette er et forsøk på å forhindre «drop-outs» fra skolen, og målet satt av Utdanningsetaten er under 10 prosent frafall i skolen.

– Det er et hårete mål, men vi ser her på Abildsø gård at det er mulig, sier byråd for kunnskap og utdanning, Anniken Hauglie.

– Hva tar du med deg herfra i dag, Hauglie?

– Hvordan man tar med seg de private ildsjelene og kapital, i samhandling med kommunen for å fremme utdanning, og se de som trenger hjelp på et personlig nivå. Med det fremmer man utdanning og hindrer frafall og ikke minst gir oppgavene her god arbeidserfaring.

Øystein Eriksen Søreide, byråd for helse og sosiale tjenester, er positiv til at terskelen for å komme inn i arbeidslivet er lavere.

– Det at det blir gitt konkrete arbeidsoppgaver som ligger nært opp til det ordinære arbeidslivet, er veldig viktig. Det er dette stedet et godt eksempel på, sier Søreide.

Les Aktuell Historie: Slik var livet på Abildsø i forrige århundre

Lønn for strevet

Harood Hussain (16) og Per Christian Maurtvedt (15) er enig med sommerjobb-kollega Sahli. De liker at de lærer nye ting hver dag, og at man får gjøre veldig mye forskjellig.

– Også er det jo ikke verst å få penger for å være ute i finværet og jobbe med det man syns er gøy, sier Maurtvedt.

– Vi gjør alt mulig, men å holde på i stilaset og bygge er det beste, sier Hussain.

De er glade for å bli kjent med nye mennesker, og syns det er motiverende å ha et arbeid å gå til i sommerferien.

– Folka her er hyggelige, og det er moro å jobbe. Selv om jeg vil bli elektriker og skal gå på skole for det, er det moro å male og jobbe, sier Hussain.

Les også: Abildsø gård vant historisk pris
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere