*Nettavisen* Nyheter.

Nøysomme biler holder seg best i pris

HELT A4: Du får rimeligst bilholdet om du velger de mest vanlige bilmodellene med normal utstyrpakke og kurant farge, hevder markedsdirektør Marius Paus (tv) og administrerende direktør Anders Ree-Pedersen i LeasePlan.

Eiere av bensinbiler kan skru kostnadene tilbake til 2005-nivå ved å bytte til dieselbil.

Forklaringen ligger i at dieselbilene gjennomgående holder seg bedre i pris, og at de kjører 20 til 30 prosent flere kilometer på samme drivstoffmengde, sier Marius Paus, markedsdirektør i LeasePlan - landets klart største selskap for billeasing og biladministrasjon

En vanlig familie har i dag 20 til 30 prosent høyere bilkostnader enn for tre år siden selv om de fortsatt kjører samme bilen. Verdifallet er fortsatt nybileierens største kostnad, fastslår Paus.

Mest igjen

LeasePlan har regnet på hva eiere har tapt på sine kjøretøy de siste fem årene. Mer enn halve bilens verdi bort i løpet av de første fem årene den ruller på veien. I regnestykket har LeasePlan lagt inn 20.000 kilometer i årlig kjørelengde.

Derfor gjelder det ikke bare å velge rett bil om du er opptatt av bilkostnadene, men også å utstyre den med riktig motor og farge.
Her gjelder den gyldne middelvei, sier Paus, og fortsetter:

Våre beregninger viser at om du satser på en populær bil, helst stasjonsvogn og med normalt kraftig dieselmotor for biltypen, utstyrer bilen normalt og velger en kurant farge, så får du mest igjen ved innbytte om fem år.

Skygg unna SUV

Redaktør Geir Wangsmo i Eurotaxglass Norge lager bruktbilprisbok for bilbransjen. Han er ikke uenig i påstanden til Marius Paus.

Kurante biler med nøysomme motorer holder seg alltid best i pris. Til tross for turbulente tider har vi ikke inntrykk av at normale biler faller mer i verdi enn tidligere, sier Wangsmo.

Men Wangsmo anbefaler å skygge unna store SUV-er med bensinmotor, kanskje også med dieselmotor. Disse er svært tungsolgte, sier han.

Det er nå en gang slik at gjør du et kupp i bruktmarkedet, så har noen tatt tapet for deg. Sånn vil det også være i fremtiden. Kjøper du noe ukurant, kan det være morsomt å eie, men neppe særlig lønnsomt, skyter Marius Paus inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.