RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar tyren ved hornene: Bystyrepolitiker Trond Jensrud (Ap) tar byrådet ved hornene og ønsker minst 200 millioner mer i tilskudd til bydelene i 2008.
Tar tyren ved hornene: Bystyrepolitiker Trond Jensrud (Ap) tar byrådet ved hornene og ønsker minst 200 millioner mer i tilskudd til bydelene i 2008.

Ønsker 200 millioner mer til bydelene

Bydelene må få et økonomisk løft mener Arbeiderpartiet som nå kommer med sitt alternative forslag til budsjett.

Vårt distrikt: I Oslo er det mye som går bra, men bydelenes økonomiske situasjon er bekymringsfull og det er store sprik bydelene imellom. Ap ønsker minst 200 millioner kroner mer til bydelene enn hva byrådet har foreslått i budsjettet for 2008, sier Trond Jensrud (Ap), nestleder i bystyrets finanskomité.

Håper på støtte

I 2007 styrer ni av 15 bydeler mot et merforbruk, det vil si at de har brukt mer penger enn hva som ligger i budsjettene deres. Mens bydel Søndre Nordstrand foreløpig ligger an til et merforbruk på 8,2 millioner og Østensjø på 10,2 millioner, er det bydel Nordstrand som ligger dårligst an med en foreløpig prognose fra september på et merforbruk på 25,7 millioner kroner.

Tidligere har det ikke vært enkelt å få gjennom forslag i budsjettprosessen. Jeg håper på en mer demokratisk budsjettprosess i år. Det vil overraske meg hvis ikke Venstre også ser at bydelen må styrkes. I 2. tertial i utgangen av august i år gikk Oslo kommune med rundt 500 millioner i pluss, samtidig som bydelene gikk i minus. Dette blir en vanskelig situasjon og jeg håper og tror at byrådet også tenker sånn. Det blir spennende å se når byrådet kommer med sine tilleggsinnstillinger til budsjettet i dag, sier Jensrud.

Vil hjelpe

Han forteller at Ap nå ønsker en budsjettrevidering for inneværende år, for å bedre økonomien.

Vi må gjøre noe nå for de bydelene som er verst rammet av dårlig økonomi. Bydelene har ansvar for mange og viktige velferdsoppgaver, men store deler av budsjettet er bundet opp til tjenester bydelen må kjøpe sentralt av kommunen som sykehjemsplasser og institusjonsbarnevernet. Når man hører innvendinger som at Nordstrand bydel har overforbruk av sykehjemsplasser, blir dette helt feil. Da har man en virkelighet hvor det er lagt til rette for altfor få plasser. At økonomien i den nye sykehjemsetaten er dårlig har ført til økte utgifter for bydelene, men samtidig må man regne med litt oppstartsproblemer. Vi ønsker at bydelens økonomiske utgangspunkt for det nye året skal være best mulig, sier han videre.

Må synge ut i rådhuset

Hvilke tanker gjør du deg rundt bydel Nordstrand sin situasjon der dårlig økonomi har ført til ansettelsesstopp, vikarstopp og stopp i overtid?

Det skal ikke være sånn. Det er klart det skal settes inn vikarer når det er behov for det. Samtidig er det vanskelig å kritisere bydelspolitikere og bydelsadministrasjonen for å følge det budsjettet de har. Generelt kan jeg si at bydelsdirektøren må fortelle om situasjonen til politikerne i rådhuset. Jeg har ofte hørt bydelsdirektører fortelle at budsjettet er bra for å tilfredsstille byrådet. Dette må vi få en slutt på. Jeg vil jo vite om det før jeg godtar et budsjett hvis det for eksempel fører til at fritidsklubben på Bøler må legges ned. Når det gjelder vikarstopp i barnehager som fører til at foreldre må hente barna sine, er det samfunnsøkonomisk lite fornuftig. Hvis vi gjør økonomiske revideringer inneværende år, kan dette hjelpe på situasjonen. Og med 200 milioner ekstra til bydelene i 2008 vil forhåpentlig forholdene bedres, fortsetter Jensrud.

Talltriksing

Han er ikke er enig i at byrådets forslag til budsjett vil være sette en stopper for merforbruket i bydelene.

Byrådet sa først at bydelene skulle få 140 millioner i friske midler, men det viste seg å være en skrivefeil, det riktige tallet var på 70 millioner. Når de sier at de skal satse mer på barnevern og sykehjemsplasser, må de jo skjønne at en slik sum blir altfor lite. Byrådet driver ikke styrking av bydelene, men talltriksing slik at de får omtrent det samme som tidligere. De flytter pengene fra et kapittel til et annet, sier Jensrud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere