RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker at frivillige tar eldrebølgen


Trygve Gustavsen, Inger Andersen, Randi Pettersen og Ingri Østensen, som var kontaktperson for arrangementet, koste seg med god mat, drikke, bålkos i flotte omgivelser ved Isdammen på Verdens Aktivitetsdag.
Trygve Gustavsen, Inger Andersen, Randi Pettersen og Ingri Østensen, som var kontaktperson for arrangementet, koste seg med god mat, drikke, bålkos i flotte omgivelser ved Isdammen på Verdens Aktivitetsdag. Foto: ALLE FOTO: Vemund Sveen Finstad
Verdens aktivitetsdag ble en stor markering i Bydel Bjerke, og kan være startsskuddet på en storstilt satsing på frivillige for å møte eldrebølgen.

ÅRVOLL: Et stort apparat var i sving for Bydel Bjerkes stadig voksende andel eldre på Verdens Aktivitetsdag 10. mai. Ved Isdammen på Årvoll var det grilling, musikk, sang og hygge ved bålet. I tillegg ble det blant annet arrangert guidete turer rundt i Oslo med busser.

Meningen med dagen var at eldre skal kunne komme seg ut i til dels organiserte former, og både Bydel Bjerke, Pensjonistforbundet og Hjemmetjenesten gikk sammen for å skape litt liv for eldre, som i mange tilfeller i liten grad kommer seg ut på egen hånd.

Flere frivillige var i sving for å assistere de eldre, og ifølge Utviklingssenter for hjemmetjenester kan bruken av frivillige bli en viktig del av fremtidens eldreomsorg i bydelen.

Mye i naturen

Rundt 30 eldre var samlet ved idylliske Isdammen, og hygget seg i flotte omgivelser.

77-årige Ragnar Høvik har bodd like ved dammen siden han var kun to år gammel. Til forskjell fra mange andre eldre i Groruddalen trenger han bare trå ut husdøra for å være ute i naturen.

– Jeg har greid meg selv hittil og er mye ute i naturen, sier spreke Høvik, med datteren Vigdis like ved. Men det er ikke alle eldre som er i like heldig som ham.

MYE I NATUREN: Tre generasjoner var samlet på Isdammen. Ragnar Høvik med datteren Vigdis Antonsen og barnebarnet Henriette. Høvik har selv bodd i området siden han var to år gammel, og er ofte ute i naturen.

Søker frivillige

Bydel Bjerke har i dag sterkest vekst i befolkningen av alle bydelene i Groruddalen, og om få år forventes også en kraftig vekst i andelen eldre.

Det setter kraftig press på bydelsøkonomien, noe som viste seg klart da Årvoll seniorsenter ble nedlagt i 2011.

– Jeg vil si at Bydel Bjerke er en bra bydel å bli gammel i. Den er også under utvikling ved at man prøver å revitalisere flere av de sosiale møteplassene, sier delprosjektleder Anne Romsaas i Utviklingssenter for hjemmetjenester i bydelen.

Nå skal utviklingssenteret også forsøke å knytte til seg frivillige slik at de kan tilby hjemmeboende besøkstjenester og følgetjenester i samarbeid mellom hjemmetjenesten og lokalmiljøet.

– Vi ser at det er veldig mange eldre som ikke kommer seg ut uten hjelp fra pårørende. Men det er mange som ikke har pårørende, så derfor søker vi etter frivillige, sier hun.

Godt liv ute

Romsaas mener mye av det man frykter med den store eldrebølgen ikke stemmer.

– Folk lever lengre og er friskere enn før. Det ligger mye folkehelse i å aktivisere eldre, så det er et gode for alle parter at befolkningen holder seg aktiv lengre, sier hun.

Ifølge Romsaas inviteres de som vil bidra som frivillig ovenfor eldre til å ta kontakt med Bydel Bjerke.

Blant de eldre ved Isdammen er gleden og lysten til å komme seg ut i naturen stor. Trekkspillmusikk og sang av barna i Skauen barnehage ga mersmak hos de eldre.

– Jeg er med på alt jeg, sier 92-årige Randi Pettersen strålende opplagt, og tydelig klar for nye eventyr ute i det fri.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere