RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker bedre rutiner

Barneombud Reidar Hjermann mener tannhelsetjenestens rutiner for å melde alvorlige tilfeller til barnevernet, må forbedres.

GRORUDDALLEN: Barneombudet har nylig sendt brev til helseministeren, med et ønske om nasjonale retningslinjer for tannhelsetjenesten.

Les også: Karius og Baktus stortrives i Groruddalen

– Vi ønsker blant annet bedre melde- og dokumentasjonsrutiner og tannlegenes meldeplikt overfor barnevernet, sier Reidar Hjermann.

Han mener dette er viktig, fordi dårlig tannhelse kan tyde på andre problemer.

– Tannleger har anledning til å registrere barnas tannhelse, men de kan også, i noen tilfeller, registrere andre ting, som overgrep. Det kan for eksempel registreres ved at barn er redd for å ha noe i munnen, dersom de utsettes for overgrep som involverer at de må bruke munnen, sier han.

Tannlegetjenesten har ifølge Hjermann ikke vært flinke til å melde fra, og at det noen ganger kan oppstå forvirring i forhold til hvem som har ansvaret. Derfor sikter han spesielt til bedre rutiner på dette i sitt brev til helseministeren.

– I forbindelse med henvisninger fra den offentlige tannhelsetjenesten til tannbehandling i spesialhelsetjenesten, bør det sendes bekymringsmeldinger fra alle tjenester, uavhengige av hverandre, sier han.

Hjermann forteller også at han kjenner til barnevernets rykte, og vil sette fokus på at de ønsker å snakke med familiene, og ikke være noe familiepoliti.

– Dersom vi får melding om tilfeller, går vi inn og undersøker hva som trengs. Vi kan dra hjem til dem, i møte, og sammen finne ut hva som er den beste løsningen, sier Hjermann.

Han minner om at det kun er i 10-15 prosent av tilfellene at barnevernet overtar omsorgen.

– Det vi ønsker er å kunne tilby gi råd og veiledning, eventuelt økonomisk hjelp og samtaler med familien, for å finne en løsning, forklarer barneombudet.

Les flere nyheter fra Lokalavisen Groruddalen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere