RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker dyp tunnel for Follobanen


Tor Holtan-Hartwig i Oslo Elveforum er positiv til Follobanen, men har klare ønsker for hvilken trase som bør velges, og hvordan Ljanselva må prioriteres. Her leder han an på broen over Ljanselva sammen med fiskeforsker Bjørn Otto Dønnum og lærer Johnny Johansen. Arkivfoto
Tor Holtan-Hartwig i Oslo Elveforum er positiv til Follobanen, men har klare ønsker for hvilken trase som bør velges, og hvordan Ljanselva må prioriteres. Her leder han an på broen over Ljanselva sammen med fiskeforsker Bjørn Otto Dønnum og lærer Johnny Johansen. Arkivfoto
Oslo Elveforum mener tunnelen for den nye Follobanen bør legges så dypt i terrenget som mulig.

OSLO SYD: Oslo Elveforum sier i en uttalelse at de er svært positive til arbeidet for å styrke kollektivtrafikken.

Tor Holtan-Hartwig skriver at foreningen med anerkjennesle har merket seg at en «mest mulig helhetlig beskyttelse av vannforekomstene i henhold til EUs vanndirektiv» vil bli lagt til grunn for planlegging og gjennomføring av tiltaket.

Minner om vern

Oslo Elveforum gjør oppmerksom på at Oslo bystyre i 2003 vernet Ljanselva med omgivelser fra Østmarka til Bunnefjorden i et 100 meters bredt grønnbelte på begge sider, dels som naturvernområde dels som friområde.

Viktig for sjøørret

Fra gammelt av var Ljanselva kjent som en meget god sjøørretelv. Siden 2001 er det arbeidet aktivt for å rehabilitere elva ved bla bygging av fisketrapp nederst i vassdraget like øst for Hallager idrettsbane.

Litt lenger opptrøms er det investert i og lagt ut gytegrus. Det er i dag registrert betydelig oppgang av gytefisk, og elva er dermed på nytt blitt bidragsyter til forekomsten av sjøørret i Oslofjorden.

Må gjøres skånsomt

Oslo Elveforum ber om at fremføring av Follotunnelen skjer på en slik måte at anleggsområder/riggplasser nær eller ved Ljanselvvassdraget plasseres på en mest mulig skånsom måte med sikte på vern av vannkvalitet og biologisk mangfold.

De ber også om at eventuelt skadelig prosessvann tas hånd om og ikke slippes ut i vassdraget.

De er videre opptatt av at den fremtidige vannføringen i elva ikke reduseres, men gjerne sikres/styrkes med kreative overvannstiltak.

Hva med pukkverket?

– Vi gjør i den forbindelse oppmerksom på at Myrerbekken som renner gjennom Åsland pukkverk, sannsynligvis samler opp nitrøse sprengningsrester fra området via regn- og smeltevann og fører disse videre ned i vassdraget, skriver Tor Holtan-Hartwig og Leif Bertnes på vegne av Oslo Elveforum.

– Virkningen av dette er så vidt vites ikke undersøkt, skriver de to.

Ønsker tunnel

Hva gjelder valg av trase, vil Oslo Elveforum av hensyn til vassdraget foretrekke det dypeste tunnel-alternativet fordi dette trolig ikke vil berøre elvebunnen.

– Dersom den øverste traseen med daglinje velges, eventuelt kombinert med boringsalternativet, ber vi om at spesiell oppmerksomhet rettes mot behandlingen av boreslammet slik at dette ikke tilflyter vassdraget med påfølgende fare for ødeleggelse av gyteplassene, avslutterTor Holtan-Hartwig og Leif Bertnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere