RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker Ekeberg inn i verdensarven

Eikabergtinget er blitt et populært forum for alle som elsker Ekebergområdet. Under årsmøtet stod botanikk og kulturminner i fokus.

EKEBERG: Jan Wesenberg, oppvokst på Bogerud og bosatt på Munkerud, hadde ingen problemer med å fange folks oppmerksomhet med foredrag og lysbilder om "Botaniske verdier i Eikabergområdet".
Den engasjerte botanikeren fikk folk til å trekke på smilebåndet allerede før han kom ordentlig i gang, ved å forkynne at "mens andre unger leste Donald, pløyde jeg gjennom botaniske blader"
Og jeg er så glad for det som skjedde i 1889 da Christiania kommune kjøpte Ekebergskråningen for å forhindre utbygging, la han smilende til.

Plenområde

For det er jo nettopp slike bratte, sørvestlige skråninger vi botanikere er så spesielt opptatte av. Selve Ekeberg er ikke lenger et kulturlandskap i botanisk forstand. Sletta er for oss et plenområde. Denne "kanten" ned mot fjorden derimot, inneholder både sjeldne og kjente fargerike planter og skiftende vegetasjon, en blanding av Østmarkterreng og det som finnes ute på øyene. Det er det eneste skogsområdet i Oslomarka hvor trærne kan få dø av seg selv, forteller han.

Slike typer skogsområder er det ikke mange av. I den kalkrike skråningen finnes både planter som er totalfredet (dragehodeblomst) og planter som har sin norske nordgrense (hvitmaure). Urskog kan skråningen derimot ikke kalles. Bortsett fra en skogbrann på 90-tallet, og anlagte stier har den utviklet seg i naturlig retning og stått urørt i etterkrigstiden.

Stamhuset

Kulturlandskapet er altså på vikende front på Ekeberg, men kulturminnene lever. Nils Anker fra Byantikvaren gav de fremmøtte en fin gjennomgang av de mange "skattene", og nevnte spesielt Stamhuset som nå settes i stand.

Huset er i dårlig forfatning og ser sjuskete ut. Det er tragisk at kommunen har latt det stå og forfalle. Nå skiftes vinduer og panel, og man skal gjøre noe med råteskadene. Husets fremtid er ikke bestemt, men det er ikke for salg, orienterte Anker, og lovet at det ved huset skal sette opp et kart som markerer blant annet steinalderfunn. Et ditto kart ved Sjømannsskolen er ødelagt, men skal settes opp igjen før sommeren.

Verdensarv

Anker synes forøvrig Eikabergtingets ønske om å innlemme Ekebergområdet i "verdensarven", er både gledelig, spennende og dristig.
Det er det imidlertid Riksantikvaren som må mene noe om. Vi krysser fingrene, og håper det blir godt motatt.
Det håper avtroppende leder Jens Treider også. Han blir imidlertid sittende i styret sammen med Kåre Høyum, Rolf Asbjørnsen, Elen Roaldset, Reidar Rasch, Anne-Lise Krogstie, Gunnar Pedersen og Inger Smith- Halvorsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere