RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anders Finslo har finkjemmet ti utgaver av Lokalavisen Groruddalen for å se hvordan ikke-vestlige innvandrere blir representert i avisen. Foto: Anita L. Hanken.
Anders Finslo har finkjemmet ti utgaver av Lokalavisen Groruddalen for å se hvordan ikke-vestlige innvandrere blir representert i avisen. Foto: Anita L. Hanken.

Ønsker en bedre integreringsdebatt

Mediene bør ivareta sitt samfunnsoppdrag som talerør for ikke-vestlige innvandrere på en langt bedre måte enn de gjør i dag.

GRORUDDALEN: Det mener Anders Finslo, som har skrevet bacheloroppgave om temaet. Han gikk ut av Høgskolen i Oslo med toppkarakteren A i media og kommunikasjon etter å ha påpekt hvordan norsk presse svikter i integreringsdebatten.

– Jeg etterlyser en debatt der ikke bare «talkingheads» kommer til orde, sier han.

Gransket Lokalavisen

Med utgangspunkt i ti utgaver av Lokalavisen Groruddalen har han undersøkt i hvor stor grad ikke-vestlige innvandrere blir representert.

– Jeg har brukt Lokalavisen Groruddalen som «case» for noe jeg er opptatt av. Groruddalen er spesiell fordi ikke-vestlige innvandrere i de fire bydelene ikke lenger utgjør en minoritet, sier han.

At 35 prosent av befolkningen har ikke-vestlig bakgrunn betyr at de også bør få en tilsvarende synlighet i avisspaltene.

– Ikke uventet var de underrepresentert. Lokalavisen Groruddalen kom bedre ut enn riksmediene, og det ble jeg glad for å se. Men det er likevel noe man burde forvente av en lokalavis, sier Finslo.

Som Oslo-borger er han fortvila over fremmedfrykten som vokser fram, og uvitenheten vi har om hverandre.

– Fire av ti mener ikke-vestlige utgjør en trussel for det norske samfunnet. Jeg savner debatter som omhandler at samfunnet vårt er i forandring, sier Finslo.

Diskriminering

I sin bacheloroppgave skriver Anders Finslo at det å usynliggjøre er en form for diskriminering.

– Det er maktutøvelse å ikke synliggjøre. Man bekrefter seg selv og holder de andre unna. For at folk skal føle eierskap til avisen, må de kunne identifisere seg med den. Skriver avisen om «de andre», eller om «oss»? Sett i lys av befolkningssammensetningen i Groruddalen mener jeg at ikke-vestlige innvandrere må komme mer til orde. Avisen må vise at de tar ikke-vestlige på alvor, sier Finslo.

Etterlyser bevissthet

Det er særlig innvandrerkvinner som får minst oppmerksomhet. Men Finslo mener det er gledelig å se at ikke-vestlige politikere kom til orde.

– Mitt inntrykk er at avisen i større grad kunne vært til stede på arenaer hvor den ikke-vestlige befolkningen befinner seg. Det er fint med gladsaker, men jeg savner utfordringene knyttet til integrering, sier Finslo.

Han peker også på at redaksjonen mangler journalister med ikke-vestlig bakgrunn.

– Man må ha en bevissthet rundt hvem man snakker med. Redaksjonen består stort sett av etnisk norske. Og journalister lager saker ut fra sitt eget verdensbilde. Så vidt jeg vet har ikke Edda Media retningslinjer for hvordan redaksjonene skal speile befolkningen. Å ansette ikke-vestlige er ingen garanti for bedre journalistikk, men jeg tror at avisen i større grad hadde rapportert fra arenaer ikke-vestlige innvandrere ferdes, sier han.

– Er ganske flinke

Finslo mener Lokalavisen til en viss grad oppfyller sitt samfunnsansvar, men at man fortsatt har mye å gå på.

– Avisen er ganske flink til å synliggjøre. Problemet er at innvandrerspørsmål ikke blir tatt på alvor. Man skriver ikke om det. Det er likevel positivt at man klarer å gi et annet bilde enn riksavisene. Jeg synes Lokalavisen Groruddalen er en fin lokalavis, men registrerer at de i likhet med andre har en utfordring med å ivareta sitt samfunnsoppdrag som kunnskapsformidler til befolkningen. Jeg etterlyser en større bevissthet, sier Finslo.

LES OGSÅ: Gir inspirasjon til å jobbe videre

Har du meninger om hvordan Lokalavisen Groruddalen kan bli en bedre lokalavis? Ta kontakt med redaksjonen eller kommenter saken i feltet nedenfor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere