RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker en helsesøster til


Ekstra helsesøster: Ansvarlig for Helsetjenester barn og unge i Bydel Østensjø, Tommy Grotterød, håper en ekstra stilling som helsesøster vil hjelpe på situasjonen. Arkivfoto: Trine Dahl-Johansen
Ekstra helsesøster: Ansvarlig for Helsetjenester barn og unge i Bydel Østensjø, Tommy Grotterød, håper en ekstra stilling som helsesøster vil hjelpe på situasjonen. Arkivfoto: Trine Dahl-Johansen
Bydel Østensjø håper en ny helsesøsterstilling vil bedre situasjonen med 4-årskontrollene.

BOGERUD: – Helsestasjonen på Manglerud har flyttet til Bogerud, der alle helsestasjonene nå er samlokalisert. Av plasshensyn er svangerskapskontrollen midlertidig lokalisert i Utmarkveien på Bøler og Familiesenteret holder fremdeles til på Oppsal. Det er konkrete planer for å samlokalisere alt dette på Bogerud før sommeren 2010, men dette avhenger av at bygget er ferdigstilt fra OBOS` side, forteller Tommy Grotterød, som er ansvarlig for Helsetjenester barn og unge i bydelen.

Etterslep

– Vi har og har hatt stort etterslep på 4-årskontroller. Det skyldes flere ulike forhold. Hovedgrunnen er nok dette med sykefraværet. Nå i andre halvdel av 2009 er også helsestasjons- og skolehelsetjenesten sterkt involvert i influensavaksinering, så andre oppgaver er lagt til side. Den situasjonen vil vedvare ut året og inn i neste år, sier han.

Ønsker en helsesøster til

–Vi har foreslått en ny stilling i form av ett årsverk som helsesøster i bydelsdirektørens budsjettforslag for 2010. Dette er noe som vi regner med vil ha en positiv innvirkning på situasjonen og vil gi helsestasjonen mulighet til å få fulgt opp disse konsultasjonene bedre, sier Grotterød og får støtte fra leder for Helsetjenester barn og unge, Vigdis Malt Marøy.

– Sammenslåingen har også tatt ressurser fra tjenesten. De barna som ble født i 2004 fikk erstattet sin kontroll med en synsundersøkelse, men vi håper vi skal kunne utføre fullstendig 4-årskontroll for de som er født i 2005. Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten sier at helsestasjonens tilbud skal omfatte helseundersøkelser og rådgivning med oppfølging/henvisning ved behov, opplysningsvirksomhet og veiledning individuelt og i grupper, hjemmebesøk m.v. Det angitte og anbefalte konsultasjonsprogrammet i veilederen til forskriften gir en faglig standard på tilbudet. Bydelen må ha gode faglige begrunnelser om den skal avvike fra denne. Økonomiske hensyn skal i seg selv ikke være nok til at man kan kutte i dette programmet. Målet er at alle skal tilbys de undersøkelser som anbefales, men vi klarer ikke å gjøre alt samtidig, forklarer hun.

Dersom noen er bekymret for barna sine må de ta kontakt, så skal de få time, lover hun videre.

Åtte helsesøstre på ett sted

En 4-årskontroll innebærer en times konsultasjon hos helsesøster. Språkkartlegging og synsundersøkelse er sentralt, men i tillegg kan generell utvikling og trivsel, kosthold og spisevaner, søvnvaner, samspill, rus med mer være tema, avhengig av foreldres behov og ståsted. Marøy mener også andre arenaer bør være med å fange opp forhold som omsorgssvikt.

– Det er vel så viktig at man jobber ut mot barnehager og skoler som ser barna hver dag. Men når vi på helsestasjonen har truffet barna over tid vil vi også ha mulighet til å fange opp slike forhold. Men bare en slik enkelt undersøkelse vil ikke være nok, sier hun og legger til:

– Vi har et forbedringspotensial. Nå som sammenslåingen er gjennomført kan vi bedre ressurssituasjonen og samkjøre når noen er syke. Det er lettere å opprettholde en timeavtale når noen har blitt syke, nå som vi har åtte helsesøstre på ett sted.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere