RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker flere unge til filosofikafe

På Bjerke bibliotek samles en gjeng voksne hobbyfilosofer en gang iblant for å snakke om alt mellom himmel og jord . De ønsker at også unge finner veien hit for å utveksle tanker.

I Bjerke biblioteks stille lesesal lurer vi oss inn for å bli med på filosofikafe. Vi øyner en ledig stol, og spør damene ved bordet om vi kan slå oss ned sammen med dem.
- Ja, selvfølgelig. Så flott at det kommer noen unge, smiler Elna Verpe fra Tonsenhagen. Hun blir nok litt skuffet når hun får vite at jeg er journalist, for hun skulle ønske at også unge mennesker ville komme på filosofikafe.
- De fleste som går her er jo godt voksne mennesker. Jeg ønsker meg mer spredning i alder, da blir det mer likevekt.
- Dere unge har jo så mye å gi. Hvis også ungdommer tar seg en tur hit, blir det uendelig mye rikere, sier Elna, og oppfordrer dermed unge groruddøler til å sjekke ut tilbudet.
Utfordrende
Elnas venninne, Janne Røgeberg, synes det er gøy på filosofikafe fordi det er toveis-kommunikasjon, og man utforsker temaer grundig.
- Det er veldig interessant, givende og positivt, sier hun. Røgeberg synes også det kan være utfordrende å gå på filosofikafe.
- Her skal man ikke komme med motargumenter, og det kan være uvant. Vi skal jo ikke diskutere, bare snakke sammen. Man skal lytte til hverandre, og hele tiden være positive.
Elna Verpe synes det er flott at alle er likeverdige, og har sitt å bidra med:
Lederen, Roger, gir oss følelsen av at alle er unike. Dette er et utrolig positivt tiltak. Jeg sørger alltid for at jeg ikke går glipp av filosofikafeen, uansett hva som skjer.
Humor som tema
Roger Larsen er filosofisk praktiker med hovedfag i filosofi. Han samarbeider med Bjerke bibliotek, og holder filosofikafe for alle interesserte der omlag 6 ganger i året.
- Dette gir meg muligheten til å drive med filosofi. Det er et privilegie å få høre om hva folk går og tenker på, som man ellers ikke hører om. Folk har så mye klokt inni seg, sier han.
- Hva er egentlig en filosofikafe?
- Det er en samtale i fellesskap, hvor filosofien styrer ordet. Gjestene bestemmer samtalens gang, og sammen søker vi en dypere forståelse av temaet, forklarer Hansen. Temaet varierer fra gang til gang, og i dag er det fenomenet humor som skal utforskes. Hansen oppfordrer deltakerne til å komme med spørsmål rundt temaet, og så velger man ut ett av spørsmålene som skal gi grunnlaget for den videre samtalen. Dagens spørsmål blir "følger humor lynne eller nasjonalitet?". Deltakerne har mange interessante teorier rundt dette.
Det er forskjellig, hva man er vant til å finne komisk. Det finnes tysk, engelsk og nordnorsk humor. Blant annet, sier ei dame. Ei annen peker på at humoren er så forskjellig fra person til person. Hun hadde vært og sett et teaterstykke hun syntes var morsomt, og deretter lest kritikken i avisen og hørt på radio.
Aviskommentatoren slaktet hele stykket, mens radioprateren hadde ledd så han holdte på å falle av stolen, forteller hun, og gir dermed et godt eksempel på at smaken er forskjellig, også når det gjelder humor.
Dette er bare et lite utdrag av samtalen rundt temaet humor. Filosof Roger Larsen ønsker alle interesserte velkommen til neste filosofikafe. 12.mars blir det tema "retorikk", og 23. april er det "melankoli" som blir samtaletema.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere