RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker gangvei langs Akerselvas vestside


Ny bro: Visualisering av strekningen nord for Slåmotgangen med mulig ny bro over Akerselva. Illustrasjon: PBE
Ny bro: Visualisering av strekningen nord for Slåmotgangen med mulig ny bro over Akerselva. Illustrasjon: PBE
Akerselva skal forbindes med noe annet enn dop og trøbbel. Nå planlegges gangvei langs Akerselva fra Nybrua til Vaterlandsparken.

AKERSELVA: Drømmen om en gangvei på vestisden av Akerselva har fått fart i forbindelse med prosjektet Midgardsormen som skal samle opp både spillvann og forurenset overvann fra sentrale deler av byen.

Prosjektet innebærer betydelige anleggsarbeider langs vestbredden fra Nybrua til Vaterlandsparken. Det muliggjør store kostnadsbesparelser hvis man anlegger gangvei samtidig.

Samferdselsetaten og Friluftsetaten støtter idéen, men det er PBE som utarbeider reguleringsplanen i samarbeid med berørte etater og andre berørte instanser.

Strekningen berører en rekke eldre reguleringsplaner, og på store deler av strekningen er det lagt til rette for friområde eller gangvei. Reguleringssaken har foreløpig ikke vært på høring. Men bydelen og de mest sentrale instansene har uttalt seg om tiltaket og tildels deltatt på møter med Vann- og avløpsetaten.

Skepsis

Ikke alle er like glad for planene om en gangvei som delvis vil måtte legges ute på flytebrygger eller på påler over vannet. Byantikvaren fraråder sterkt fyllinger og gangveier foran gamle næringsbygg hvor fasadene står i vannet. Hausmanns bro og Vaterlands bro er regulert til bevaring og eventuelle inngrep skal forelegges Byantikvaren til uttalelse.

Nord for Hausmanns bru er mulig gangvei en betydelig utfordring i forhold til eksisterende fasader ned i elva.

Plan- og bygningsetaten på sin side mener gangveien vil kunne gi et betydelig tilskudd til opplevelsen av et verdifullt og sentralt bymiljø. Det påpekes at elva tidligere hadde et yrende båtliv med brygger. Intensjonene i planene rundt Oslo S er å åpne elva mer. I tillegg gjør Fjordbyutviklingen områdene langt mer tiltrekkende også for ankomster med kajakk, kano og

småbåter. Dette styrker planene for gangveien, og tilsier at hensyn til slik trafikk også bør tas i detaljutformingen, mener etaten. Som påpeker at prosjektet er av stor betydning for et sentralt natur- og kulturmiljø i byen, og en svært viktig rekreasjonsstrekning.

Eldre planer

Gangveisystemet er på det meste regulert i eldre planer, men det foreligger ikke noen samlet overordnet plan. PBE kjenner heller ikke til detaljerte tegninger eller vurderinger knyttet til aktuelle strekninger.

Mulig gangkulvert under Vaterlands bro stiller høye krav til estetisk utforming og hensyn til elvas og broens verneverdi. Unødige innskrenkninger av elvas bredde må unngås, heter det i forarbeidene.

Jobber med detaljer

Plan- og bygningsetaten (PBE) setter nå i gang detaljregulering av vestsiden av Akerselva, forteller Kjetil Kleveland i PBE til Østkantavisa. Han bekrefter at det er store utfordringer knyttet til natur- og kulturmiljøkvaliteter i område., men tror vi vil få se store endringer i området.

– Med en gangvei vil publikum få bedre tilgang til dette flotte området. Vi vet jo også at forskjønnelse av områder virker positivt i forhold til uønskede elementer. En oppgradering som vi her snakker om vil gjøre området mye mer tiltrekkende for den jevne Oslo-borger, og dermed bidra til at dette flotte området gir et annet inntrykk enn i dag, sier Kleveland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere