RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nudler, tåsokker og kjærlighet


Irina Lee har skrevet bok om sin far kjent som Nudelkongen Mister Lee (Chul Ho Lee).
Irina Lee har skrevet bok om sin far kjent som Nudelkongen Mister Lee (Chul Ho Lee). Foto: Alle foto: Anne Marie Huck Quaye
Det er noen av ingrediensene i boka om Chul Ho Lee, bedre kjent som Nudelkongen Mr. Lee. Datter Irina har skrevet boka «Det sa min far» som lanseres i disse dager.

ST. HANSHAUGEN/FROGNER: Lokalavisen tok en prat med Irina Lee, journalist og forfatter, tidligere i år.

– Jeg fikk flere henvendelser fra Lokalavisens lesere, forteller hun. St. Hanshaugen-beboeren etterlyste nemlig gamle fotografier og informasjon om sin far i forbindelse med arbeidet med boka.

Stemningen var god i lokalene til Kagge og J.M Stenersens forlag i Vika, mens pappa Lee fort ble festens midtpunkt. Et lite koreansk filmteam er også med på veien, for å lage dokumentar om mannen som for mange har blitt kjent i hjemlandet etter suksessen som forretningsmann og kokk i Norge.

Likkiste

– Irina, fortell om likkisten, sier Chul Ho lattermild.

Også blir historien om stemoren til Irinas første og noe morbide møte med Norge fortalt.

En skiboks ble forvandlet til en likkiste i følge Mister Lees (som flere av barnebarna velger å kalle han) forklaring på denne ganske «normale norske innretningen». Han sa videre at det var tabu å snakke høyt om dette, så stemoren lot det bli med spørsmålene inntil de kom til Trysil hvor skibokser fantes i mangfoldig mengder.

– Hun fikk jo helsjokk da, sier Irina som blir avbrutt av en latterbrølende far.

– Man får jo ikke mer moro enn man skaper selv, sier den spøkefulle mistern blidt.

Ikke gi opp!

I boka om en av landets første innvandrere, blir livet til Lee beskrevet med mye humor.

–Det er en del tøysete historier med, og noen langt mer alvorlige. Mye handler om kjærlighet, sier Irina.

–-Jeg kan den utenat, sier pappa om boka. Det er utolig hva hun har klart å få med, også så mange ting som jeg hadde glemt, sier han.

Mister Lee bor selv på Skøyen /Karenslyst i dag, men leiligheten fra familitiden på Marienlyst skal aldri selges, forteller han.

Boka har et viktig budskap, mener Mister Lee.

Poenget er at man skal aldri gi opp. Det er viktig for ungdommer i dag å tenke på. Gjør aldri retrett, sier den positive mannen som selv kom til Norge som flyktning da Koreakrigen brøt.

Etter å ha blitt såret i krigen kom han til landet for medisinsk behandling, og startet sakte å tilpasse seg den norske kulturen.

Aller mest kjent er han for de fleste som Mr. Lee, hele landets nudelkonge, men i starten var jobbene alt fra dotømmerassistent, bud og statist innen han utdannet seg som kokk.

Det hender fremdels at folk takker han for nudelenes inntog.

– På Ullevål sykehus tok en lege meg i hånda og takket meg for nudler. Han sa det var med disse han klarte å bli doktor, sier Lee og sikter til den rimelige prisen på maten.

Koker i magen

–Mange unge spiser nudler uten å koke dem, sier Lee som forteller at han snart skal ut med nytt produkt, nemlig nudler som ikke trengs og kokes, en mer snacksaktig type.

Det er ikke uvant for mannen å finne på nye saker.

– The next big thing skulle jo ifølge pappa være tåsokker en gang i tiden, forteller Irina. Mister Lee viser gladelig frem tåsokkene sine, som ifølge han selv er helsebringende og skaper mindre svette på tærne.

– Vi måtte bruke sokkene da vi var små, men med en gang jeg flytttet hjemmefra var det slutt på det, sier Irina og ler. Innfallhetenes mester vil nok aldri slutte med på finne på noe nytt, og er alltid på jakten etter en stor hit.

«Det sa min far» (Kagge Forlag) av Irina Lee kan kjøpes i butikkene fra neste uke av.

Irina jobber selv for tiden med ikke ukjente søster mesterkokken Sonja Lee med å lage ny kokebok.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere