Nurejevs dans i Operaen

 

 

Når den klassiske balletten Don Quixote har premiere i Operaen på lørdag, er det med koreografi av den legendariske danseren Rudolf Nurejev.

Nasjonalballetten satt opp denne balletten sist i Folketeatret i 1995, men den får nå premiere på Hovedscenen i Bjørvika med ny scenografi og nye kostymer tegnet av den anerkjente designeren Sandra Woodall.

Dessuten er det Nurejevs egen danser fra hans tid som sjef for balletten i Paris som setter opp Don Quixote med Nasjonalballetten. Tidligere prima ballerina Isabelle Guèrin ble som ung danser kastet inn i den kvinnelige hovedrollen i Don Quxote av den da ferske ballettsjefen Nurejev. Etter dette jobbet de sammen i en årrekke.

Don Quixote er et av kjerneverkene i klassisk ballett og alle de store ballettkompaniene, som Bolsjoiballetten og New York City Ballet, har den i sitt repertoar.

Som i romanen ved samme navn, handler balletten om Don Quixote som drar ut i verden for å utøve gode riddergjerninger. I ballettversjonen vikles imidlertid Don Quixotes eventyr inn i kjærlighetshistorien om Kitri og Basilio. Rollene som Kitri og Basilio er noe av det mest teknisk krevende som finnes i den klassiske balletten og det er tre par som alternerer på disse rollene.

Kitri: Maiko Nishino / Christine Thomassen / Miharu Maki
Basilio: Paulo Arrais / Kaloyan Boyadjiev / Gakuro Matsui
Don Quixote: Ole Willy Falkhaugen
Snaco Panza: Thomas Halvorsen
Koreografi: Rudolf Nurejev basert på Marius Petipa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.