RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny barnehage kan bli stående halvtom - på tross av mange barn i kø

Høsten 2015 skal nye Storgården barnehage på Manglerud stå ferdig med fem flere avdelinger enn den gamle, men byrådet legger ikke opp til tilsvarende økning i barnehageplasser i bydelen. Et alternativ er å fylle opp de nye avdelingene med barn fra mindre barnehager, som så nedlegges.
Høsten 2015 skal nye Storgården barnehage på Manglerud stå ferdig med fem flere avdelinger enn den gamle, men byrådet legger ikke opp til tilsvarende økning i barnehageplasser i bydelen. Et alternativ er å fylle opp de nye avdelingene med barn fra mindre barnehager, som så nedlegges. Foto: Bjerg Arkitektur/Omsorgsbygg
Sist oppdatert:
Barnehagen bygget fem ekstra avdelinger. Men det har ikke bydelen råd til å drifte.

MANGLERUD: - Dette er dramatisk, raser Hanne Eldby (SV) og Gry Larsen (Ap) i Østensjø BU.

Storgården barnehage på Manglerud hadde seks avdelinger inntil den ble revet i fjor, men når den gjenoppstår høsten 2015 er det med elleve nye avdelinger.

Det betyr at bydelen kan fylle opp fem ekstra avdelinger med barn, men i byrådets budsjettforslag for 2015 er det ikke satt av driftsmidler til disse.

Opprørte lokalpolitikere
Lokalpolitikerne likte ikke det de fikk høre, da saken nylig ble behandlet i bydelsutvalget (BU).

- Her planlegger man en ny, svær barnehage og så får vi beskjed om at den ikke skal fylles opp med barn. Bydelen får ikke plasser vi trodde vi skulle få, selv om det ifølge siste oversikt er 165 barn på venteliste, sa Gry Larsen (Ap) opprørt.

- Vi har jobba som juling for å få flere plasser, og nå kommer vi til å gå i null eller få færre plasser. Hallo! Det kommer til å stå barnehageavdelinger tomme, er de klar over det i Rådhuset? Hvordan skal man da klare ambisjonen om å tilby plass til flere enn de med lovfestet rett, raste Hanne Eldby (SV).

Hanne Eldby (SV) på tomten der den nye barnehagen skal bygges.


Les også: Barnehage fikk sjokkregning - prisen økte med 4.300 prosent

Færre barn fremover
Bydelen har fått beskjed om at de ikke får driftsmidler til de ekstra avdelingene i Storgården før i 2018, fordi prognoser viser at det ikke forventes vekst i barnehagebarn de nærmeste årene.

Bydelens barnehagesjef Tommy Grotterød bekreftet opplysningene, men avviste at bydelen får færre barnehageplasser neste år.

- Selv om paviljongen på Lopperud avvikles, ender vi med fem ekstra plasser, sa han.

Det er ikke godt nok for BU.

I et enstemmig vedtak ber lokalpolitikerne nå om nok midler til å drifte de barnehageplassene som finnes, så lenge det er ventelister i bydelen.

- Fem avdelinger utgjør 45 småbarnsplasser. Prognosene sier 50 færre barn neste år, men med 165 barn på venteliste risikerer vi over 100 barn i kø neste høst, sier Hanne Eldby.

Gamle Storgården barnehage hadde seks avdelinger. Den nye barnehagen får11 avdelinger, men fem kan bli stående ubrukt.


Risikerer nedleggelse
Et alternativ til å la nye barnehageavdelinger stå tomme, er å overflytte barn fra andre barnehager som så nedlegges.

- Vi vurderer ulike alternativer, men har ikke konkludert på noe som helst på nåværende tidspunkt, sier barnehagesjef Tommy Grotterød.

Hanne Eldby påpeker at bydelen trenger alle de barnehageplassene de kan få, men at man i verste fall kan bli nødt til legge ned små barnehager for å fylle opp Storgården.

Lille Langerud barnehage skal ha vært nevnt i denne forbindelse.

- BU kan bli nødt til å vurdere slike løsninger, selv om små barnehager også har stor verdi, sier hun.

- God kapasitet
Byrådssekretær for kunnskap og utdanning, Morten Bakke (H), sier at byrådets barnehagesatsing fremover vil gi alle barn med lovfestet rett plass, i tillegg til et betydelig antall barn uten lovfestet rett.

- Vi vil øke dekningsgraden noe. I Østensjø er kapasiteten god og vi vil derfor ikke ta i bruk Storgårdens utvidelse til nye barnehageplasser, sier Bakke.

- Vi er nå i dialog med bydelen for å se hvordan vi kan utnytte Storgården best mulig fremover. En mulighet kan være å flytte andre barnehager inn i Storgården, men det er det for tidlig å si noe om, sier Bakke.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere