RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Berit Seljelid tok sjansen på bli med dittOslo ned til den omstridte bommen. Mye snø, glatt og tung bom gjør det vanskelig for eldre og funksjonshemmede.
Berit Seljelid tok sjansen på bli med dittOslo ned til den omstridte bommen. Mye snø, glatt og tung bom gjør det vanskelig for eldre og funksjonshemmede. Foto: Foto: Vidar Bakken

Ny bom på Casinetto skaper problemer

Eldre og funksjonshemmede blir hindret av ny bom på Casinetto.

SKØYEN: – Jeg vurderer nå å flytte fra et sted med et nabolag hvor jeg trives veldig godt. Jeg er forflytningshemmet og opplever den nye bomordningen som veldig nedverdigende og vanskelig, sier Mari Nordbrønd.

Vil være selvhjulpen

Det har oppstått en bomstrid i Casinetto Borettslag etter at styret høsten 2013 vedtok å skifte ut den elektroniske bommen med en manuell bom med nøkkel. Det skaper problemer for flere, særlig på vinterstid.

– Jeg vil jo være selvhjulpen og i flere sammenhenger må jeg bruke bilen til leiligheten der jeg bor for blant annet å ta ut varer. Jeg er avhengig av å bruke krykker. Jeg må ut av bilen, låse opp bommen og så presse bommen opp med brystet. Den er veldig tung å skyve opp. Så må jeg kjøre bilen gjennom og opp bakken.

– Deretter må jeg ned til bommen igjen og låse den. Senere må jeg eller mannen min gjøre den samme operasjonen for å parkere bilen på min anviste plass. Tidligere hadde jeg tildelt elektronisk nøkkel som åpnet bommen. Nå er det veldig vanskelig for meg og andre med meg, sier Nordbrønd.

Oslonøkkel

Styret i Casinetto Borettslag vedtok at de elektriske automatbommene skulle erstattes med nøkkelbom på grunn av at det ble for mye bilkjøring på tunene og at automatbommene ofte ble ødelagt med høye driftskostnader.

Tidligere ble bommen åpnet med trykknapp og gikk automatisk igjen etter passering. Nøklene til dagens bom ligger i en låst kasse med kodelås, som blant annet drosjesjåfører eller andre med ærend kan benytte, etter å ha fått oppgitt koden på låskassen.

Politi, brannvesen og ambulanse har en såkalt Oslonøkkel som går til bommen. Beboere har egen nøkkel.

En stor terskel

Helga Strømme har bodd på Casinetto i 34 år og opplever hverdagen som vanskeligere. Hun er i ferd med å få svekket syn og er også fysisk svakere enn tidligere.

– Dette gjelder flere i borettslaget, både eldre og funksjonshemmede. Alle vil være så selvhjulpne som mulig. Bommen utgjør også en stor terskel for alt fra hjemmehjelp og hjemmesykepleie til Pasientreiser, som ikke engang får egen nøkkel. De må eventuelt hver gang få oppgitt koden til nøkkelkassen, for så å ta seg gjennom bommen to ganger og låse opp og igjen begge gangene. Det er klart at det skaper mye bryderi og fører igjen til at flere i stedet gjør sitt ytterste for å komme seg ned til bommen for at de skal slippe dette, sier Strømme.

Les også: Oslo kommune betaler 6,4 millioner for ingenting på Casinetto

– Bommen er tung

Snart 80 år gamle Berit Seljelid er operert i hoftene og opplever også at hverdagen er blitt vanskeligere.

– Den bommen er tung, og særlig nå vinterstid. Da kan det være skummelt glatt. Man blir jo ikke yngre med årene heller. Jeg handler ikke hver dag, men når jeg først handler så har jeg mye varer med meg. Da kjører jeg de frem til leiligheten, lesser av og parkerer i garasjeanlegget etterpå. Det er flere som er i samme situasjon og det er tungt for dem også. Vi ser at det er mindre biler på tunet enn tidligere og det er fint, men vi må få en annen ordning enn i dag, sier Seljelid.

– Andre borettslag har for eksempel en type automatbom hvor de som trenger det fortsatt har elektronisk nøkkel. For andre er det i stedet for en trykknapp en automat hvor man putter på 20 kroner, som gjør at bommen går opp. Det ville gjøre terskelen høyere for at beboere tar med bilen unødvendig inn på tunet. Da ville man også få penger til vedlikehold av bommen. Styret har tidligere klaget på at bommen har blitt ramponert. Med dagens teknologi skulle det dessuten være veldig enkelt å kameraovervåke bommen, sier Strømme.

Les også: I perioder har jeg vært min verste fiende

Friske har glede av ordningen

Eldre og funksjonshemmede er ofte avhengige av å bli hentet og brakt i drosje.

– Når de bestiller drosje må du oppgi koden til låskassen og det blir det ofte misforståelser av. Jeg føler meg også til bryderi når drosjesjåføren må ut i små sko i snøen og slite med koden og åpning og låsing av bommen fire ganger, sier Strømme.

Nå har flere av beboerne klaget saken inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), som blant annet skal ta stilling til om oppsett av den nye bommen er en handling som virker slik at personer med nedsatt funksjonsevne stilles dårligere enn andre. Styret har redegjort for sitt synspunkt i saken.

– Det vi også er kritisk til er at avgjørelsen styret har tatt i forbindelse med bommen ikke er tatt opp på borettslagets generalforsamling. Etter vår mening skulle dette vært avgjort med to tredels flertall på generalforsamling i henhold til borettslagets vedtekter, sier Seljelid.

– Vi har fått støtte fra mange i borettslaget som forstår hvilken situasjon vi er i. Det gjelder jo ikke bare oss tre. Det kan jo ikke være slik at funksjonshemmede og eldre på et tidspunkt blir hindret i å bo her, Slik det er nå er det først og fremst de friske og raske som har glede av nøkkelordningen. Det var vel ikke meningen, sier Nordbrønd.

Les også: Millionsluket på Casinetto skal tas i bruk

– Ikke diskriminerende

Styret I Casinetto Borettslag har redegjort overfor LDO hvorfor bommen er valgt, hvor det særlig legges vekt på viktigheten av å begrense kjøring på tunene. Blant annet er dette leketun for barn. Det blir vist til at med den elektriske bommen var terskelen for å kjøre på gangveien veldig lav.

Styret vektlegger at ny bomordning har begrenset bilbruken betydelig og at ulempene for dem som har legitime ærend på tunene er små.

Styret har ikke noe ønske om å diskriminere egne beboere og har stor forståelse for utfordringer den nye løsningen skaper for noen av beboerne. Styret er åpne for andre tekniske løsninger som eventuelt fungerer like bra.

«Vi kan ikke se at den løsningen vi har valgt er diskriminerende i strid med gjeldende bestemmelser, og ønsker å fortsette med dagens ordning», skriver styret i sin oppsummering til LDO.

Les også:

– Dette er en skandale
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere