RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny demonstrasjon for Aker sykehus

Tirsdag møter helseministeren Oslo-politikerne. Nå er tida i ferd med å renne ut for Aker sykehus.

AKER SYKEHUS: Helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen har så langt forholdt seg passiv i nedleggelsesprosessen av Aker sykehus. Dersom hun ønsker en finger med i laget, må hun handle raskt. Allerede onsdag har styret i Oslo universitetssykehus salg av Aker-eiendommene på sin saksliste. I styresaken anslår direktør Siri Hatlen at et salg vil kunne gjennomføres innen bare tre måneder.

Det fører til demonstrasjoner utenfor Helse- og omsorgsdepartementet tirsdag klokka 14.

For mange pasienter

Fagforbundet Aker sykehus fortsetter kampen mot nedleggelse. Deres beregninger viser at Akershus universitetssykehus (Ahus) vil få 30 prosent for mange pasienter i 2015 dersom Aker legges ned.

– Dette er et dramatisk brudd på Stortingets forutsetninger. Helseministeren må gripe inn før styret setter spikeren i Aker-kista med et salgsvedtak, sier leder Are Saastad.

Demonstrasjonen tirsdag er ventet å få bred støtte. Sykehusaksjonister fra hele landet skal busses inn til demonstrasjonen. Også LO i Oslo mobiliserer sine fagforeninger.

Stortinget forutsatte i 2003 at folketallet i Ahus' opptaksområde, medregnet Follo-kommunene og tre bydeler i Groruddalen, skulle være 465.000 i 2015. Nå er dette innhentet av befolkningsutviklingen, og vel så det, mener Saastad.

– Allerede i dag er folketallet Ahus skal betjene fra 2011 blitt til 556.000. Det er 20 prosent høyere enn premissene for Stortingets vedtak, sier han.

Ahus smekk fullt allerede

Ifølge Saastad viser dagens prognoser at folketallet vil stige til 603.300 i 2015, noe som er hele 30 % over premissene fra 2003.

I 2030 viser prognosene at Ahus' opptaksområde vil ha steget til 729.500. Det er 57 prosent høyere enn premissene for Stortingets vedtak.

– Hittil har ingen villet gå inn i disse tallene. Våre utregninger viser det mange av oss har ment, at Ahus ikke vil være i stand til å ta vare på befolkningen som nå står i fare for å miste Aker sykehus, sier Saastad.

Han peker på at Ahus allerede har store problemer.

– Den eneste fornuftige løsningen er å sikre Aker sykehus som lokalsykehus for bydelene Stovner, Grorud og Alna, i tillegg til Bjerke. Ved at bare Follo-kommunene går til Ahus, vil dette sykehusets pasientgrunnlag i 2015 reduseres fra 603.300 til 491.200. Det er fortsatt et høyt tall, men det ligger mye nærmere Stortingets forutsetninger, slår Are Saastad fast.

Støtte fra hele landet

Fagforbundet har de siste dagene opplevd å få støtte fra flere kanter av landet.

– Vi har mottatt støtteuttalelser fra lokalaksjoner i Vesterålen, Volda, Mosjøen, Lærdal og Nordfjordeid. Felles for dem alle er at deres egne lokalsykehus er truet av nedleggelse - og felles er også forbannelsen over at regjeringen ikke ser ut til å bry seg om formuleringen i Soria Moria 2 om at ingen lokalsykehus skal legges ned, sier Are Saastad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere