RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny forskningsrapport: Mobilen øker faren for hjernekreft


FORBUD: Politiker i Vestre Aker vil foreslå å forby mobilbruk på skolene.
FORBUD: Politiker i Vestre Aker vil foreslå å forby mobilbruk på skolene. Foto: Illustrasjonsfoto: Vidar Bakken
Med mange års mobilbruk øker sjansen for aggressiv hjernekreft. Og – jo større den daglige bruken er, jo større er sjansen for å utvikle hjernekreft. Det sier en forskningsrapport fra Örebro Universitetssykehus.

OSLO: – Jeg mener at vi må ta denne forskningen på fullt alvor. Jeg vil foreslå i helse- og sosialkomiteen å gå inn for mobilforbud på skolene. Vi har tidligere vedtatt et forsiktighetsprinsipp når det gjelder elektromagnetisk stråling og et mobilforbud vil være i tråd med dette, sier leder av helse- og sosialkomiteen i Bydel Vestre Aker, Anita Asdahl Hoff (H).

Fem ganger risiko

En forskergruppe ved Örebro Universitetssykehus er de første som kommer med en rapport om virkningene av bruk av håndholdte mobiltelefoner over mange år.

Med 25 års bruk av håndholdt mobiltelefon er sjansen for aggressiv hjernekreft tre ganger høyere enn for dem som unngår håndholdt mobiltelefon. For området rundt tinningen øker risikoen ytterligere, med fem ganger så stor risiko for å utvikle kreft i hjernen.

En samtaletid i snitt på 40 minutter per dag over ti år gir 2,5 ganger høyere risiko for aggressiv hjernekreft, er et annet funn.

Les også: Flaggstang er mobilmast

Endrer konklusjoner

– Jeg mener at denne rapporten som snart skal publiseres i det seriøse tidsskriftet, International Journal of Oncology, må tas på alvor, sier Hoff.

– Jeg vet at mange sukker oppgitt over resultatene av slik forskning, da det ikke er lenge siden en ekspertgruppe konkluderte med at det var lite sannsynlighet for at stråling fra mobiltelefoner innebar noen helsefare. Jeg vil bare vise til at medisinsk forskning til alle tider har endret konklusjoner over tid på mange områder. Det står da også i siste utgave av Dagens Medisin. I denne sammenheng mener jeg at vi ikke har råd til å la være å være forsiktige når det gjelder barna våre, sier hun videre.

Forskningsgruppens leder, professor i onkologi, Lennart Hardell, oppfattes av mange som kontroversiell når det gjelder påvising av helserisiko knyttet til blant annet mobilstråling. Samtidig har hans forskning hatt stor betydning med hensyn til å påvise kreftfremkallende midler.

Les også: Avviser strålefrykt

Mobilforbud i andre kommuner

Hoff viser til at flere kommuner i Norge har innført mobilforbud i skolen.

– Det er motivert ut fra forskjellige grunner. Stråling er et eksempel, mens mobbing og trakassering, manglende konsentrasjon i skoletiden, uro eller manglende sosiale ferdigheter har vært andre utløsende årsaker til forbud. Et mobilforbud vil kunne ha en positiv innvirkning på flere av disse områdene, sier Hoff.

Les flere saker om stråling:

Lever bak "bombegardiner"

Ikke fritt frem for mobilmaster

Får vi flere falske flaggstenger?

Vil ha mobilmast på Skøyen skole

Frykter stråling på idrettsplass
 

Trapper opp kampen mot stråling

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere