RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny komi-krim fra Turid Semland


Turid Semland har skrevet og illustrert boka «Fru Snayder spiller klaver».
Turid Semland har skrevet og illustrert boka «Fru Snayder spiller klaver».
Turid Semland er ute med sin femte bok. Denne gangen har hun lagt handlingen til sitt eget borettslag på Furuset.

FURUSET: Knapt et år etter at hun kom ut med «Oslo og jeg», er hun igjen ute med ny bok.

– Ja, denne gangen overrasket jeg meg selv litt. Jeg har jo øynene alle steder som vanlig, og plutselig eksploderte ideen. Den kom som et skudd, sier hun.

Virkelige episoder

Dermed måtte hun få ideen ut i bokform. Også denne gangen har hun skrevet sin egen sjanger, som hun har kalt «komi-krim».

– Det var en sjanger jeg plutselig kom på. Jeg liker å eksperimentere og bevege meg ut i det. Det er det som er drivkraften, sier Semland.

Hun oppgir selv humor, spenning og ironi som viktige virkemidler for å beskrive sluheten i menneskets natur.

– Og alt mennesket kan finne på for å nå sine mål. Selv om det er en humoristisk bok, har den en alvorlig undertone, sier hun.

De som har bodd lenge nok i Kurland borettslag på Furuset, kan kjenne seg igjen i handlingen. Men personene beveger seg også over på Oslos vestre og midtre deler.

– Jeg har tatt utgangspunkt i reelle hendelser, og komplettert dem. De som har bodd her lenge, kan nok kjenne seg igjen. Men ikke i figurene. Jeg har ikke ønsket å sjikanere noen, sier Semland.

Egne illustrasjoner

I «Fru Snayder spiller klaver» kombinerer Semland fortellerkunsten og tegnekunsten.

Med bakgrunn som tegner, maler og reklamefotograf, falt det naturlig å illustrere boken selv.

– Tegningene er ment å gi en spydighet og en pekepinn til fortellingen. Du vet, før var det ofte vanlig med tegninger i bøkene, sier Semland.

Hovedpersonen Hagbert er imidlertid ingen ny figur. Han har tidligere figurert i andre bøker som Semland leverte illustrasjoner til for noen år tilbake.

I «Fru Snayder spiller klaver» er han revisoren og filosofen som resonnerer seg tettere på de mystiske hendelsene som dukker opp.

– Hagbert er en stor musikkelsker, og har en godlynt karakter. Men har han først satt seg noe i hodet, så gir han seg ikke før han blir fornøyd. Han er ikke så nøye på hvilke metoder han tar i bruk som «press» på kriminalavdelingens overbetjent, forteller Semland.

Tenker på leserne

Skriver du først og fremst for leserne, eller for deg selv?

– Jeg tenker på de som skal lese boka. Ikke noe ego-greier, det interesserer meg ikke. Men man kan jo aldri nå alle, sier hun.

Nå er hun spent på mottakelsen. Boka hennes er utgitt på Kolofon forlag, og er å få kjøpt både på nettet, og i alle bokhandlene i landet.

– Man kan aldri treffe det alle liker. Noen liker mora, andre liker dattera. Men jeg har ennå ikke fått en eneste negativ tilbakemelding på det jeg har skrevet tidligere, sier Semland, og legger til:

– Bank i bordet.

Nå er Semland allerede i gang med ny krim-bok. Den er ventet en gang ut på nyåret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere