*Nettavisen* Nyheter.

Ny ledelse gir ny giv

49 av 173 skoler i Oslo fikk ny rektor i fjor. Ved Korsvoll skole ble hele ledertroikaen byttet ut, skriver Kommunal Rapport.

Korsvoll: Ledelse er en nøkkelfaktor for å skape resultater i skolen. Vi har mange eksempler på at elevresultatene går opp etter et rektorbytte. Det skyldes ikke nødvendigvis at den gamle var dårlig. Men ny ledelse skaper gjerne en ny giv, sier Kjell R. Andersen i utdanningsetaten tiltidsskriftet Kommunal Rapport.

Presset i Osloskolen er stort, og Andersen mener mange etterhvert føler at dette ikke var jobben de søkte på. Det hører sjeldenhetene til at en rektor blir anmodet om å slutte.

Ikke interne opprykk

I dag er det kvalifikasjoner og resultater som teller, ikke ansiennitet. Tiden da den eldste mannlige læreren automatisk rykket opp i retorstolen er over for lenge siden. I Oslo hører det også til sjeldenhetene at rektor rekrutteres fra egen skole.

Av prinsipp ønsker vi ikke interne opprykk. Selv om det kan være en fordel den første tiden, drar de med seg skolens gamle kultur. Vi ønsker at rektoren skal bringe med seg endring og resultatstyring. Veldig få skoler har en kultur for dette fra før, sier Andersen til tidsskriftet.

Da ny rektor skulle ansettes ved Korsvoll skole i fjor, valgte utdanningsetaten å skifte ut assisterende rektor og inspektør samtidig. De tidligere lederne ble overført til andre skoler, mens tre nye ble hentet inn utenfra.

Vi ville skape en ny giv. Skolen var i en dårlig sirkel, og vi fikk meldinger fra ansatte om at ting ikke fungerte. Den gamle ledelsen var ikke ubrukelig. Men den så selv at det ikke gikk så bra og ønsket å bli omplassert. Det var ikke tvang, understreker Andersen.

Mer fart

På Korsvoll skole startet hele det nye lederteamet samtidig, i mai i fjor. Den nye rektoren Kari Røst Linna, assisterende rektor Terje Andersen og inspektør Silje Nilsen kom alle fra andre skoler og kjente ikke hverandre fra før.

Det var morsomt. Vi fikk starte helt på nytt og hadde ingen ting å dra med oss, sier den assisterende rektoren til Kommunal Rapport.

Den nye ledelsen la stor vekt på å skape trygghet og ro i personalgruppa og mer fart og humør i hele skolen. Etter trekvart år har trekløveret skaffet seg tillit og støtte fra lærere, foreldre og driftsstyret, som oppfordrer dem til å fortsette.

Fornøyde elever

Elevene tidsskriftet snakket med på Korsvoll er fornøyde med de nye sjefene sine:

- De gjør en god jobb, er veldig greie, hyggelige å møte i korridorene og kommer innom i klasserommene av og til.

Og den nye ledelsen har fått mersmak:

Vi synes vi har lyktes og har lyst til å fortsette, sier et samstemt lederteam til Kommunal Rapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag