*Nettavisen* Nyheter.

Ny ombudsordning for psykisk syke

Joakim Serpinsky er landets første ombud for psykisk syke. Koordinator Ellen Eriksen ved PIO-senteret har stor tro på ordningen.

Personer som sliter med psykisk sykdom får nå et eget personlig ombud. Først og fremst er det folk i Sagene som kan nyte godt av tilbudet.

HAMMERSBORG: Ordningen trådte i kraft 1. august og er et samarbeid mellom Bydel Sagene og PIO-senteret. Målet er å ha et ombud per bydel i hele Oslo. I første omgang skal to ombud jobbe i et halvt år. Så skal det evalueres.

Fra Sverige

Et eget ombud for folk med alvorlig psykisk sykdom. Ideen og kruttet er det svenskene som har funnet opp. De innførte det allerede i 2000, da psykatrien ble reformert. Nå kommer Norge etter. Joakim Serpinsky er faktisk det første ombudet her til lands. Han har bakgrunn som ergoterapeut fra Gaustad, og har erfaring med denne typen problematikk.

– Jeg føler meg beæret over å bli spurt, og går til oppgaven med ydmykhet. Ombudet er en du kan prate med og få hjelp til praktiske ting. Vi gjør ting sammen med klienten, for eksempel ringe til NAV, forteller han.

Ombudsordningen er et samarbeid mellom Bydel Sagene og PIO-senteret, et ressurssenter innen psykisk helse. Senteret er drevet av de pårørende, ikke det offentlige. Koordinator Ellen Eriksen har stor tro på ombudet.

– Vi har veldig stor tro på dette. I Sverige har man sett at folks liv har blitt forbedret. Det blir færre innleggelser, og samfunnet sparer penger, oppsummerer hun.

Frittstående

Både Eriksen og Serpinsky legger vel så stor vekt på hva et ombud ikke er, som hva det er. Ombudet er frittstående, ikke en del av behandlingsapparatet. Man driver ikke med terapi, og tilbudet er på brukerens premisser. Ombudet kan sees på som et bindeledd mellom kommune, helseforetak og spesialisthelsetjenesten. Tilbudet er ubyråkratisk. Fritt for dokumenter, vedtak og pasientarkiv.

– Men en positiv bivirkning av ombudet kan faktisk være terapi, sier Serpinsky med glimt i øyet.

Hvert år bruker Sverige omlag 100 millioner statlige kroner årlig på slike ombud. Det blir ett ombud per 30.000 innbyggere. En undersøkelse fra et fylke med ombud viste at kostnadene per bruker var 40.000 kroner. Denne investeringen sparer samfunnet for 700.000 kroner. At et ombud utgjør en forskjell, er ikke Eriksen i tvil om.

– Vi holder nå på å hjelpe ei jente på 19 år. Hun satt isolert i leiligheten i to år før vi oppsøkte henne, forteller hun.

Isolasjon er et sentralt nøkkelord for hva denne gruppen sliter med.

– Vi ser veldig ofte at de er isolerte, syke og deprimerte. De har mistet venner og familie. Det kan ligge en sykdom under. Kanskje et traume som har oppstått ved tap av personer. Det kan være vanskelig å takle, sier Serpinsky.

– Hvorfor blir så mange psykisk syke i vårt samfunn?

– Jeg tror det er sårbarhet kombinert med stress. Alt skal være så effektivt og alle skal være så vellykkede, tror Eriksen.

Unngår innleggelser

Psykisk syke faller ofte mellom mange stoler i møtet med det offentlige helsevesenet. Det er her ombudet kommer inn, forteller Serpinsky.

– Min rolle som ombud er helt fri i et offentlig system basert på vedtak, skjemaer og prosedyrer. For mange blir dette en sperre. De klarer ikke å forholde seg til systemets vilkår. Vår oppgave blir da å styrke brukeren slik at han/hun klarer å mestre sitt eget liv, forteller det nybakte ombudet.

For å få innpass hos folk trengs det tid og tillitsbygging. Serpinsky har fleksibel arbeidstid og har "åpen linje" inn, både telefon og mail.

– Det er viktig å bruke mye tid for å skape tillit. Vi skal bruke god tid og avviser ingen, understreker han.

Fra 1. september får Serpinsky en kvinnelig kollega, som altså blir ombud nummer to. Ombudet kan kontaktes på 22491922 eller po at piosenteret.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.