*Nettavisen* Nyheter.

Ny plate fra Frøystein

Musiker Joakim Frøystein oppdaget Ammerud med nye øyne da han flyttet tilbake i voksen alder. Foto: Anita L. Hanken.

Joakim Frøystein tar uorginale instrumenter i bruk for å lage eksperimentell elektronika. Nå er han ute med sitt andre soloalbum, «Sugarghost – Balls & Balloons».

AMMERUD: Det nye albumet ble nylig lansert på MIR i Oslo.

Som profesjonell musiker med flere års universitetsutdannelse har Joakim Frøystein reist verden rundt med internasjonale band. I november reiser han til Afrika for å gjøre konserter med Sidika Camara.

Improviserer

Musikken hans betegnes som «en dynamisk og kraftfull miks av elektronika, sangskriving og instrumentaler med sterk personlig signatur».

– Jeg blander sjangrer og improviserer. Komponerer sanger, og endrer lyder som er spilt inn, forklarer Frøystein.

Du finner mange av instrumentene på loppemarked?

– Ja, mye er henta på den måten. Det er billig, lett og morsomt å finne dem. Jeg ser på det som et slags møte. Jeg kan hente alt fra glass i kjøkkenskapet, til gamle ting med affeksjonsverdi. Metalllyder liker jeg godt. Messinglysestaker og slike ting som er typisk dødsbo. Jeg syns det er fascinerende at ting kan få en annen rolle enn det som var intensjonen, at de ved en «feil» blir nyttige igjen, sier han.

Frøystein mener det er en økende aksept for grensesprengende improvisasjonsmusikk.

– Det blir mer og mer «crazy», sier han.

Musikklærer ved Årvoll

Likevel har det vært tøft å bytte nettverk. Etter ni år i Danmark tok han med familien og flyttet tilbake til Ammerud i fjor. At han samtidig mottok Statens kunstnerstipend gjorde sitt til at han kunne fortsette som heltidsmusiker, med en liten stilling som musikklærer ved Årvoll skole ved siden av.

– Det er spennende å se Ammerud med nye øyne. Først nå vet jeg hvordan Ammerud ble til, blant annet gjennom boka «Oppdag Groruddalen». Det er synd at ingen fortalte mer om det. Det gir perspektiv. Jeg visste at det var mange sportsfolk fra Groruddalen. Men at det også fins mange kunstnere og musikere har ingen fortalt så mye om, sier han.

Nå bor han vegg-i-vegg med barndomshjemmet, hvor foreldrene fortsatt bor.

– Jeg hadde aldri vært her inne før. Men jeg husker at vi fikk is av han som bodde her. Han ble kalt for «Frisør"n», forteller Frøystein.

Han beskriver læreryrket og møtet med skolen som spennende og lærerikt.

– I fjor startet det med skrekk og endte med jubel på slutten av året. Foreldrene mente jeg hadde gjort faget for strengt og kravstort, at det ikke var lystbetont lenger. Men læreplanen er ambisiøs. Den inneholder materiale til et helt musikkliv, sier Frøystein.

Streng eller ikke, Frøystein forsikrer at intensjonen er god, og at det vanskeligste er å sette karakterer.

– Jeg ønsker å oppnå at elevene får opplevelsen av hvor fett det er å spille musikk. Det krever imidlertid at de lærer seg å mestre. En del viser at de har musikken i seg, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.