Ny romanserie-dronning skriver om hovedstaden

VINNEREN: Med seieren i Schibsteds romanseriekonkurranse får Marianne MacDonald (t.h.) 200.000 kroner, og gitt ut serien om Oslo-historien. Her gratuleres hun av forlagsdirektør Wenche Haugsand.

VINNEREN: Med seieren i Schibsteds romanseriekonkurranse får Marianne MacDonald (t.h.) 200.000 kroner, og gitt ut serien om Oslo-historien. Her gratuleres hun av forlagsdirektør Wenche Haugsand. Foto: FOTO: UTLÅNT

Blant over 100 innsendte bidrag gikk frilansjournalist Marianne MacDonald av med seieren i Schibsteds romanseriekonkurranse.

KRINGSJÅ: – Overraskende, men hyggelig, sier 36-åringen.

Del på Facebook

Bakteppet for serien er en reell hendelse: Kolerautbruddet i Christiania i 1853.

– Det er ikke så mange som har skrevet historiske romanserier fra hovedstaden, sier MacDonald.

Colletts barnebarn

Hun er oppvokst på Ullevål og bor nå på Kringsjå. Inspirasjonen til serien hentet hun i lokalmiljøet.

– Jeg ble fascinert av selvbiografien til Johanne Vogt, barnebarn av Jonas Collett som eide Berg gård. Hun skriver levende om oppveksten i Christiania og særlig sterkt om kolerautbruddet i 1853. Mange i Oslo døde av sykdommen, og det var den første gangen også borgerskapet ble rammet av en slik epidemi, sier MacDonald.

I serien hennes følger vi Karoline, datter av en professor i medisin. Når kolerautbruddet rammer hovedstaden er hun 18 år, og den beskyttede oppveksten tar brått slutt.

– Karoline havner i en situasjon som er vanskelig. Hun får mer ansvar og ser verden på en ny måte.

Helt spontant

MacDonald har gått med forfatterdrømmen i mange år. Da hun i februar kom over romankonkurransen, bestemte hun seg raskt.

– Det ble to hektiske måneder for å få ferdig første bok. Historien hadde jeg jo gått med en stund og var klar til å skrive den, sier hun.

I første omgang har hun levert et synopsis på åtte bøker, men tror det raskt kan bli dobbelt så mange. Og hun regner med å bruke de neste par årene på å skrive dem.

– Du frykter ikke å gå lei halvveis?

– Nei, dette er en del av historien som jeg synes er veldig spennende, og jeg liker hovedpersonen godt, så det tror jeg skal gå bra, sier hun.

– Alle i juryen synes det var spennende med en historie med handling fra Oslo. Forfatteren gir en fin og troverdig miljøskildring fra 1800-tallets Christiania, samtidig som fortellingen har driv fra første side. Vi gleder oss til å jobbe videre med MacDonald, sier forlagsdirektør Wenche Haugsand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.