Ny skole i Vålerenga Kultur- og idrettspark

Valle videregående skole skal bli en banebrytende skole med tilbud til ungdommer som har falt utenfor jobb og skole.

Valle videregående skole skal bli en banebrytende skole med tilbud til ungdommer som har falt utenfor jobb og skole. Foto: VÅLERENGA FOTBALL

Vålerenga Fotball vil bygge Valle videregående skole i samarbeid med Utdanningsetaten.

VALLE: Skolen skal ha stor takhøyde for forskjeller og skal tuftes på grunnleggende verdier i klubben.

Den planlegges for 500 elever. Disse skal fordeles på ulike studieretninger, toppidrett og oppfølging.

-Alle elevene skal få et eget tilbud der de kan kombinere studier med spesielle interesser etter modell fra Fryshuset i Stockholm, fortalte Odd Skarheim, styreleder i Vålerenga Fotball da han stilte på åpen halvtime på BU-møtet i Gamle Oslo for en uke siden.

Fryshuset er en av verdens største ungdomsaktivitetshus med videregående skole som har en basketklubb som den drivende kraften. Opplegget er tenkt for elever som ofte ikke finner seg til rette i skolehverdagen og som trenger oppfølging.

Hvis disse kan få dyrke interessene sine og for eksempel utvikle talenter innen musikk, dans, skating og gameing, mener Utdanningsetaten de vil bli mer motiverte. Valle skal ikke bare bli en skole, men et aktivitetshus. Lærerne skal ha en utvidet rolle, ingen skal bare være faglærere.

Inkluderende lederskikkelser

VIF vil spille på at de er en høyt verdsatt klubb med lokale idoler og lederskikkelser som er inkluderende og har samfunnsengasjement. Toleranse, sosialt ansvar og fair play er viktige stikkord.

LES OGSÅ: Rasering av Hersleb skole

Det fremheves at kulturen skal bygges på idrettens kjerneverdier. Dette er glede, helse, fellesskap og ærlighet. Personalet skal være profesjonelt, imøtekommende og ha bred kompetanse. Og alle tilbudene skal være tilpasset den enkelte elevs behov og ta utgangspunkt i det eleven allerede kan.

Godt samarbeid

Undervisningen på Valle skal gå ut fra et grunnsyn om at læring skjer og stimuleres gjennom samhandlinger og sosiale prosesser. Utradisjonelle metoder skal prøves ut, og elevene skal møtes med høye, men realistiske krav. Alle elevene skal kartlegges grundig ved oppstart. Kartlegging av interesser og hva som driver motivasjonen hos den enkelte er selve grunnlaget for å kunne gi et godt tilbud, mener VIF som også fremhever at de er veldig fornøyde med samarbeidet med Utdanningsetaten.

Kultur- og idrettspark

-Valle-området består i dag av Vallhall fotballhall og fire utendørs fotballbaner. I tillegg til skolen kommer det også en barnehage og et stadionanlegg til 20 000 tilskuere, sier Odd Skarheim som nå ser fram til den endelige behandlingen av reguleringsplanen i bystyret.

– Alle områder i skolen og stadionet vil hele året brukes av VIFs sosiale prosjekter som Jobbsjansen og Vålerenga mot Rasisme og nye prosjekter. Dette vil bli Norges største ungdomsaktivitetshus. Samlet sett vil dette utgjøre Vålerenga kultur- og idrettspark.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.